eur:
385.55
usd:
355.18
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Hazugság-gate: magyarázkodás helyett bűnbánatot!

A keresztény egyházak elítélik az utcai erőszakot. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ugyanakkor arra figyelmeztet: hazugságra egészséges társadalmat nem lehet építeni, a reformátusok pedig magyarázkodás helyett bűnbánatra szólították fel Gyurcsány Ferencet.

Az ország erkölcsi válságban van, de ez nem most kezdődött, hiszen erre már az év elején is figyelmeztetett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - hangsúlyozta a testület titkára. Németh László szerint ezek a mostani események megerősítették, hogy a társadalom egyik nagy betegségére tapintottak rá.

A püspöki konferencia titkára szerint a kormánynak olyan értelemben felelőssége van, hogy minden országnak az alapja az igazság és az igazságosság kell, hogy legyen. Hazugságra egészséges társadalmat nem lehet építeni - hangsúlyozta Németh László, aki szerint egy szélesebb körű társadalmi párbeszédre, és közös megoldáskeresésre volna szükség.

"Vissza kell adni a tiszta emberi szó becsületét"

A katolikusokhoz hasonlóan az evangélikus egyház is elítéli az erőszakot. Hafenscher Károly lelkész, a Magyar Evangélikus Egyház szóvivője azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak jelentős szerepe lehet a társadalmi béke helyreállításában.

"Ahhoz azonban vissza kell adni a tiszta emberi szó becsületét, és valóban olyan széles körű társadalmi konszenzust kell kialakítani, ami le tudja győzni az ellenségeskedést, a békétlenséget és a keserűséget" - hangsúlyozta Hafenscher Károly.

A reformátusok bűnbánatra hívnak fel

A református egyház is elítéli az utcai randalírozásokat, de felhívja arra a figyelmet, hogy egy demokratikus berendezkedésű társadalomban nem csak a jogi normák érvényesek, hanem vannak megkerülhetetlen morális normák is.

Annál, ha valaki ezeket figyelmen kívül hagyja, csak egy rosszabb van, ha valaki ezt tudatosan hagyja figyelmen kívül - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv református püspök.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint a miniszterelnöki beszédben, és az azt követő magyarázkodásban elfogadhatatlan az, hogy a felelősséget megpróbálja összemosni és áthárítani a kormányfő, azzal, hogy mindenki így csinálja.

"A mi erkölcsi normáink szerint van egy elkövetett hazugság utáni megtisztulási lehetőség, ez azonban csak akkor lehetséges, ha azzal gyökeresen és tudatosan szakít valaki" - mutatott rá Bölcskei Gusztáv, akinek szavaiból az derült ki: Gyurcsány Ferencnek bűnbánatot kellene tartania, nem pedig újra és újra magyarázkodnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×