INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nem adja a csepeli telkeket a Fővárosi Önkormányzat

Infostart / InfoRádió
A Fővárosi Önkormányzat szerint semmis a csepeli szigetcsúcsot érintő, egy spanyol ingatlanfejlesztő és a kerületi önkormányzat által közelmúltban kötött szerződés. Erről Demszky Gábor főpolgármester tájékoztatta az ingatlant megvásároló Fadesa társaság képviselőit.

A Csepeli Önkormányzat november 17-én négy nagy értékű ingatlant adott el a Fadesának, összesen több mint 11 milliárd forintért.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint az érintett területek a hatályos Fővárosi Szabályozási Keretterv szerint véderdő, zöldterület, illetve városüzemeltetési területként vannak besorolva.

A fővárosi tervek szerint itt, a Csepel-sziget északi csúcsán közpark épülne, a területen haladna át a Csepeli Központi Szennyvíztisztítóhoz vezető út, míg a másik érintett ingatlan a Galvani úti Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat kialakításához nélkülözhetetlen.

A Fővárosi Önkormányzat december 5-én jelentette be, hogy bírósághoz fordul a Csepel-sziget északi részén lévő több mint 80 hektáros terület eladása miatt. Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője az InfoRádióban azt mondta, hogy a főváros a szerződés érvénytelenségének kimondását kéri.

Tóth Mihály, Csepel polgármestere az InfoRádióban közölte: törvényes az adás-vételi szerződés, és rövidesen benyújtják a számlát a spanyol váráslónak, a Fadesának. A politikus hozzátette: a fővárosi vezetés korábban nem emelt kifogást az ügylet ellen.

A csepeli ingatlanértékesítés ellen korábban tiltakozott a kerületi Fidesz-, MDF- és SZDSZ-képviselőcsoport is. A Fidesz szerint a tranzakció hátterében telekspekuláció áll.

Németh Szilárd az InfoRádiónak elmondta: az adás-vételi szerződésben van egy olyan kitétel, amely szerint a spanyol vevő a terület beépítése után értékesítheti tulajdonát.

Ha csak csatornázzák a területet, az már beépítésnek számít – mondta a politikus. Hozzátette: a spanyol cég akár a vételárként kifizetett 11,3 milliárd forint két-háromszorosát is megkaphatja majd a szigetcsúcsért.


A címlapról ajánljuk