eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszél a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2018. október 5-én.
Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Szerdáig regisztrálhatnak a külhoni magyarok a választásra

Tőkés László a választási részvételt és a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett erőkre leadott szavazatok maximalizálását szorgalmazta.

Szerdán, március 9-én 16 óráig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe azok a külhoni magyar állampolgárok, akik részt szeretnének venni az áprilisi magyarországi parlamenti választásokon - figyelmeztettek kolozsvári sajtótájékoztatójukon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői.

Tőkés László EMNT-elnök a választási részvételt és a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett erőkre leadott szavazatok maximalizálását szorgalmazta.

"Számunkra létkérdés, hogy olyanok álljanak az ország élén, akik szívükön viselik a külhoni magyarok ügyét"

- jelentette ki a politikus. A távolmaradás következményére figyelmeztetve intő példaként említette a 2004. december 5-i népszavazást, amikor nem szavaztak elegen ahhoz, hogy a népszavazás eredménye kötelezze a kormányt a külhoni magyarok kedvezményes honosítására.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: az irodahálózatuk munkatársai az elmúlt időszakban több tízezer erdélyi magyar embert kerestek meg elsősorban telefonon, és aki igényelte, azt segítették a regisztrációban vagy a meglévő regisztrációjuk adatainak a frissítésében. Hozzátette: a regisztrált választópolgárok március 19-től kaphatják meg a választási levélcsomagot.

Sándor Krisztina arra biztatta az erdélyi választókat, hogy - ha nehézségük adódik az azonosító ív kitöltésénél - bátran kérjék az EMNT irodáinak a segítségét. Azt pedig kifejezetten javasolta, hogy a levélszavazatot tartalmazó borítékokat ne adják postára, hanem juttassák el az EMNT helyi megbízottjaihoz. Hozzátette: ők Magyarország külképviseleteire viszik el a szavazatokat, és így nem áll fenn annak a kockázata, hogy ne érkezzenek meg időben a szavazatok.

Az ügyvezető elnök arra is kitért, hogy az EMNT irodahálózata a választások időpontja után a romániai népszámlálással kapcsolatos tanácsadásra vállalkozik, jelenleg pedig adományokat gyűjt a háború sújtotta Ukrajnába, Kárpátaljára.

Tőkés László megrendítőnek tartotta azt a szolidaritáshullámot, amely a háborús menekültek mellett mind Magyarországon, mind pedig Romániában megnyilvánul. Úgy vélte: Magyarországon legutóbb 1989-ben, a romániai forradalom idején volt hasonló segítségnyújtási hullám.

Az EMNT elnöke az MTI kérdésére válaszolva elmondta, arra biztatta a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak az egy hét múlva kezdődő romániai népszámláláson. Azt is hozzátette: úgy tűnik, nem származik hátrány abból, ha valaki a székely identitását is beírja a népszámlálási ívre. Úgy vélte: fölöslegesen gerjesztett bizalmatlanságot magyarok és székelyek között a népszámlálás kérdése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×