eur:
395.11
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Sok feljelentés érkezett a kamupártok miatt

Az ország 106 egyéni választókerületében 1679 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, ám a jogorvoslati eljárások miatt ez a szám még változhat az április 8-ai választásokig - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Beszélt a kamupártokról és a következő határidőkről is.

 

 

A vasárnap esti, legfrissebb adatok szerint az 1679 nyilvántartásba vett jelölt közül 1630 pártjelölt és 45 független - mondta Pálffy Ilona.

Az egyéni választókerületekben nagy szórás van az egyéni jelöltek számai között. A legkevesebb Budapest 7. választókerületében van, 6 jelölt, míg Nógrád 1-es választókerületben a legutóbbi adatok szerint 33 jelölt szerepel a szavazólapon.

Jelenleg 21 nyilvántartásba vett párt van, de az NVI elnöke szerint várható, hogy két szervezet a Kúriához fordul jogorvoslatért, ezért a végső szám kettővel még több lehet.

Nyomoznak a hatóságok

Nagyon sok feljelentést tettek a választópolgárok is és az országgyűlés egyéni választókerületi választási bizottságok is a különböző visszaélésgyanús helyzetek miatt. Nagy erővel nyomoznak a hatóságok, az ilyen kis pártok sok jelöltjét sikerült kiszűrni - mondta el Pálffy Ilona.

Hozzátette:

"eredetileg 40 pártot vett nyilvántartásba az NVI, abból jelenleg 21 van.

A kieső 19 párt nagy része olyan, amely nem tudta teljesíteni a listaállítási feltételeket, mert végül nem volt elég jelöltük, kiestek".

Szavazás külföldről

A magyarországi lakhellyel nem rendelkező levélben szavazók jelenleg 359.723-an vannak. A várakozások szerint a számuk már nem emelkedik jelentősen, de a 360 ezret még elérheti a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint.

A külképviseleten szavazók száma most közel négyszer több, mint négy éve, jelenleg 24.991 fő regisztrált. Ide március 31-ig lehet jelentkezni -

arra számítanak, hogy az utolsó napokban még rengetegen fognak regisztrálni.

Londonban már nagyságrendileg 4000-en jelentkeztek, ott külön helyiségeket béreltek, hogy a regisztráció zavartalan legyen. Londonon kívül még München, Stuttgart és Berlin áll az élen a regisztráltak száma szerint, de már Hága is bekerült az élbolyba az oda jelentkezők 2000 feletti számával - mondta Pálffy Ilona.

Nemzetiségek

Következő fontos dátum a március 23-a, a nemzetiségi névjegyzékbe vétel határideje. Eddig már 58 ezren regisztráltak arra, hogy az országgyűlési képviselő-választáson egy adott nemzetiségre szavazhassanak.

A legtöbben a németek vannak, már 30 ezer fölötti számban regisztráltak, ezért jó eséllyel indulnak azért, hogy önálló képviselőjük legyen a parlamentben - mondta Pálffy Ilona.

  • Ezután a határon túli, levélben szavazók regisztrálási lehetőségének határideje jár le március 24-én, március 31. pedig a külképviseletekre való jelentkezés utolsó napja.
  • Fontos még az átjelentkezés határideje: a Magyarországon nem az állandó lakcímükön szavazóknak április 6-án 16 óráig van lehetőségük átjelentkezni.
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×