eur:
390.17
usd:
359.47
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Szlovák zászlót tart a kezében egy férfi a besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház előtt 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt, akit lőfegyveres támadás ért május 15-én a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes közlése szerint a szlovák miniszterelnököt négy lövedék találta el, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen. A merénylet elkövetőjét, egy 71 éves lévai férfit a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség.
Nyitókép: MTI/AP/Erdős Dénes

Lex merénylet: korlátoznák a gyülekezés szabadságát Szlovákiában

Szerdán jóváhagyta a pozsonyi kormány a „lex merénylet” tervezetét, amely a biztonsági helyzet javítására vonatkozó javaslatokat tartalmazza. A tervezet a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletre reagál. A korlátozások érinthetik például a tüntetések helyszínét, főleg a közjogi méltóságok, de ellenzéki képviselők lakóhelyével kapcsolatban is, hogy – mint ahogy a törvény beterjesztői fogalmaznak – ne történhessen meg, hogy akasztófát vagy koporsót visznek politikusok házához.

Az elnöki hivatal, a kormányhivatal és a bíróságok 50 méteres körzetében tilos lenne a gyülekezés, valamint az alkotmánybíróság 100 méteres körzetében – ezt is tartalmazza a szlovák kormány által szerdán jóváhagyott ún. lex merénylet tervezete. A javaslat emellett a békés gyülekezési jog gyakorlásába való beavatkozást is tiltaná. „Ez az egyik intézkedés azok közül, amelyek nem engednék, hogy másokat akadályozzanak politikai jogaik szabad gyakorlásában” – áll a védelmi minisztérium javaslatában.

Jelenleg a parlament 50 méteres körzetében nem lehet gyülekezni. A kormány ezt kiterjesztené az alkotmányos szervek ülésezésének helyszíneire „a zavartalan és folyamatos működésük érdekében”. A bíróságok esetében ez az ítélkezésre vonatkozó nyomásgyakorlás megakadályozását szolgálná.

Bővülnek a gyülekezés betiltásának indokai is.

Tilos lenne olyan személy lakóhelyének közelében tüntetni, akinek foglalkozása vagy funkciója összefüggésben van a gyülekezés céljával, és ha a szervező nem hajlandó változtatni a helyszínen, az ilyen megmozdulást betilthatnák. A cél megakadályozni, hogy „az érintett személy ablaka alatt” gyülekezzenek. A kormány bővítené a gyülekezés betiltásának okait a közlekedés és szállítmányozás komoly akadályozása címén, továbbá a magánéletbe való beavatkozás és a lakókörnyezet nyugalmának megzavarása miatt. A nem bejelentésköteles gyülekezést elsősorban lakóövezeteken kívül lehetne megtartani, ahol egyébként nem tartózkodik sok ember.

A jogszabálytervezet azt is tartalmazza, hogy az államfő, a házelnök és a kormányfő „megfelelően felszerelt ingatlanra” lenne jogosult. A házelnöki és a kormányfői posztot két cikluson át betöltő politikus élete végéig megkapná a funkcióval járó fizetést. A belügyminisztérium feladata lenne gondoskodni a három fő közjogi méltóság számára olyan lakóhelyről, amely a protokollcéloknak és a biztonsági feltételeknek is megfelel.

A „lex merénylet” szerint az összes parlamenti párt elnöke is személyi védelmet kapna az adott ciklusra. Szintén ilyen védelmet élvezne a főügyész és az alkotmánybíróság elnöke. A belügyminiszternek szeptember 12-ig ki kell elemeznie a közjogi méltóságoknak nyújtott jelenlegi személyi védelem szintjét, az általuk használt ingatlanok biztonságát, és elkészíteni a biztonságukkal kapcsolatos további javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×