eur:
396.51
usd:
370.49
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Terrorcselekménnyé minősíthetik át a Robert Fico elleni merényletet

A lex merénylet névre keresztelt törvénycsomagról zajlik a vita Szlovákiában, amely a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni biztonsági helyzet javítására vonatkozó javaslatokat tartalmaz. A jogszabály rendelkezik fizetésekről, ingatlanokról, demonstrációkról és a gyűlöletbeszédről is. Tibor Gaspar kormánypárti képviselő szerint a szlovák miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át. Most már látszik, hogy a törvénynek folytatásai is jöhetnek.

A lex merénylet törvénycsomag előkészítése a Robert Fico miniszterelnök elleni, május 15-én elkövetett merényletet követően zajlott, a változásokat több tárca bevonásával, de a nyilvánosság teljes kizárásával készítette elő a kormánykoalíció. A tervezet értelmében az államfő, a házelnök és a kormányfő megfelelően felszerelt ingatlanra lenne jogosult. A házelnöki és a kormányfői posztot két cikluson át betöltő politikus élete végéig megkapná a funkcióval járó fizetést. A belügyminisztérium feladata lenne gondoskodni a három fő közjogi méltóság számára olyan lakóhelyről, amely a protokollcéloknak és a biztonsági feltételeknek is megfelel. A tervezet szerint az összes parlamenti párt elnöke is személyi védelmet kapna az adott ciklusra. Szintén ilyen védelmet élvezne a főügyész és az alkotmánybíróság elnöke.

A személyvédelem azonban csak egy része a más területre is kiterjedő jogszabályi módosításoknak. A javaslatcsomag a demonstrációkkal és a gyűlöletbeszéddel is foglalkozik.

A tervek szerint a jövőben tilos lesz tüntetést szervezni a politikusok lakása mellett, távolabb kerülnének a demonstrációk a köztársasági elnök székhelytől, a kormányhivataltól, de a bíróságoktól is.

A múltban rendeztek már demonstrációt Robert Fico lakásánál, de a jelenleg ellenzékből politizáló volt kormányfő, Igor Matovic és az államfői széktől épp egy hete elköszönt Zuzana Caputová is találkozott a jelenséggel.

Az ellenzék nem támogatja a törvénycsomagot, mert úgy véli, az a gyülekezési jogba való beavatkozással jár, és azt is kifogásolják, hogy a kormánykoalíció gyorsított eljárásban szeretné elfogadni a módosításokat. A jogszabály kapcsán a Smer képviselői pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Tibor Gaspar, a parlament belbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, hogy személyes véleménye szerint a miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át, „mivel a Robert Fico elleni merénylet elkövetője világosan kinyilvánította, hogy a miniszterelnöki funkció ellen intézett támadást, ami az alkotmányossággal és demokratikus alapelvekkel szembeni támadást jelent” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Tibor Gaspar azt is megjegyezte, hogy azokban az esetekben, amikor az emberek olyan kijelentéseket terjesztenek a közösségi médiában, amelyek például egy bűncselekményt támogatnak,

az üzemeltető metaadatokat fog szolgáltatni az illetők személyazonosságáról a rendőrségnek.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lex merénylet csupán az első része azoknak a biztonsági intézkedéseknek, amelyeket a kormány tervez. Várhatóan őszre elkészül a lex merénylet 2 és a lex merénylet 3 is.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×