eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Terrorcselekménnyé minősíthetik át a Robert Fico elleni merényletet

A lex merénylet névre keresztelt törvénycsomagról zajlik a vita Szlovákiában, amely a Robert Fico ellen elkövetett merénylet utáni biztonsági helyzet javítására vonatkozó javaslatokat tartalmaz. A jogszabály rendelkezik fizetésekről, ingatlanokról, demonstrációkról és a gyűlöletbeszédről is. Tibor Gaspar kormánypárti képviselő szerint a szlovák miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át. Most már látszik, hogy a törvénynek folytatásai is jöhetnek.

A lex merénylet törvénycsomag előkészítése a Robert Fico miniszterelnök elleni, május 15-én elkövetett merényletet követően zajlott, a változásokat több tárca bevonásával, de a nyilvánosság teljes kizárásával készítette elő a kormánykoalíció. A tervezet értelmében az államfő, a házelnök és a kormányfő megfelelően felszerelt ingatlanra lenne jogosult. A házelnöki és a kormányfői posztot két cikluson át betöltő politikus élete végéig megkapná a funkcióval járó fizetést. A belügyminisztérium feladata lenne gondoskodni a három fő közjogi méltóság számára olyan lakóhelyről, amely a protokollcéloknak és a biztonsági feltételeknek is megfelel. A tervezet szerint az összes parlamenti párt elnöke is személyi védelmet kapna az adott ciklusra. Szintén ilyen védelmet élvezne a főügyész és az alkotmánybíróság elnöke.

A személyvédelem azonban csak egy része a más területre is kiterjedő jogszabályi módosításoknak. A javaslatcsomag a demonstrációkkal és a gyűlöletbeszéddel is foglalkozik.

A tervek szerint a jövőben tilos lesz tüntetést szervezni a politikusok lakása mellett, távolabb kerülnének a demonstrációk a köztársasági elnök székhelytől, a kormányhivataltól, de a bíróságoktól is.

A múltban rendeztek már demonstrációt Robert Fico lakásánál, de a jelenleg ellenzékből politizáló volt kormányfő, Igor Matovic és az államfői széktől épp egy hete elköszönt Zuzana Caputová is találkozott a jelenséggel.

Az ellenzék nem támogatja a törvénycsomagot, mert úgy véli, az a gyülekezési jogba való beavatkozással jár, és azt is kifogásolják, hogy a kormánykoalíció gyorsított eljárásban szeretné elfogadni a módosításokat. A jogszabály kapcsán a Smer képviselői pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Tibor Gaspar, a parlament belbiztonsági bizottságának elnöke elmondta, hogy személyes véleménye szerint a miniszterelnök elleni merényletet terrorcselekménnyé minősítik át, „mivel a Robert Fico elleni merénylet elkövetője világosan kinyilvánította, hogy a miniszterelnöki funkció ellen intézett támadást, ami az alkotmányossággal és demokratikus alapelvekkel szembeni támadást jelent” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Tibor Gaspar azt is megjegyezte, hogy azokban az esetekben, amikor az emberek olyan kijelentéseket terjesztenek a közösségi médiában, amelyek például egy bűncselekményt támogatnak,

az üzemeltető metaadatokat fog szolgáltatni az illetők személyazonosságáról a rendőrségnek.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lex merénylet csupán az első része azoknak a biztonsági intézkedéseknek, amelyeket a kormány tervez. Várhatóan őszre elkészül a lex merénylet 2 és a lex merénylet 3 is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×