eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Kilőtték az emberekre támadó tátrai medvét

Közel tíz nap után kilőtték a vadászok azt a medvét, amely öt embert megsebesített március közepén a szlovákiai Liptószentmiklós utcáin. Az elmúlt hetekben elszaporodó medvetámadások nyomán 19 járásban, köztük a magyarlakta Rimaszombati járásban is rendkívüli helyzetet hirdettek.

Március 17-én délután nagy riadalmat okozott egy, a városba beszabadult barnamedve Liptószentmiklóson. A város utcáin garázdálkodva öt embert megsebesített. Harapásnyomok és zúzódások voltak a sérülteken.

Azóta komoly hajtóvadászattal próbálták becserkészni a ragadozót, 24 órás járőrszolgálatokat szerveztek, fotócsapdákat telepítettek, hogy meghatározzák a medve tartózkodási helyét. A fő cél az volt, hogy gondoskodjanak a lakosok biztonságáról és megakadályozzák, hogy a medve újra betévedjen a városba. Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter kedden este a közösségi oldalán úgy tájékoztatott, hogy a vadászoknak az esti órákban drónok segítségével sikerült beazonosítaniuk a Liptószentmiklóson emberekre támadó ragadozót, s miután megtalálták, lelőtték az állatot.

A liptószentmiklósi esetet megelőzően egy kedvelt turistaparadicsom közelében is medve okozott riadalmat. Déménvölgyben két turistát kergetett meg a ragadozó, a megtámadott fehérorosz pár nem a kijelölt útvonalon haladt. A férfi el tudott bújni a medve elől, a 31 éves nő azonban menekülés közben lezuhant és súlyos fejsérülést szenvedett, melynek következtében elhunyt.

Az elmúlt hetek eseményei nyomán 19 szlovákiai járásban, köztük a magyarlakta Rimaszombatiban is rendkívüli helyzetet hirdettek. Az érintett régiókban, ahol a leggyakrabban tévedtek lakott területre a barnadmedvék, növelik a járőrök számát és megerősítik a válságstábokat. A veszélyhelyzet ideje alatt az illetékes állami hatóságok intézkedéseket hajtanak végre a barnamedvék által a lakosságot fenyegető kockázatok elkerülése, a következményeinek enyhítése és a lehetséges károk minimalizálása érdekében. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter azt mondta, a cél, hogy megvédjék az érintett járásokban élőket. „Szeretnénk egyértelműen garantálni az embereknek, hogy az állam ott van, hogy megvédje őket” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Filip Kuffa, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára szerint kritikus a barnamedve-populáció jelenlegi helyzete. „A medvék rendkívül magas száma, a viselkedésük megváltozása és az emberektől való félelemvesztés következtében

19 olyan körzetet azonosítottunk, ahol közvetlenül veszélyeztetik az emberi életeket.

Azokat a medvéket, amelyek behatolnak ezekre a területekre, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kilőjük” – hangsúlyozta az államtitkár. Szlovákiában a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménye szabályozza a barnamedvék vadászatát. Ennek értelmében az országban már több mint tíz éve tilos a medvevadászat. Csak a környezetvédelmi minisztérium adhat kivételt, és engedélyezheti az állat kilövését. A tárca szerint azért találkozhatnak gyakrabban medvével az emberek, mert a veszélyeztetett területeken sok az ún. szinantróp egyed, vagyis az ember közelében élő állat.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×