eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Wildlife brown bear (Ursus arctos) in green forest. Bear is dangerous animal.
Nyitókép: Michal Ulicny/Getty Images

Újabb medvetámadások Szlovákiában: már a városlakók sincsenek biztonságban – videó

A múlt pénteki halálos medvetámadás után ismét medve támadt emberekre Szlovákiában, ám ezúttal nem az erdőszélen vagy a turistaösvények valamelyikén, hanem a 30 ezer lakosú Liptószentmiklós belvárosában. Vasárnap rendkívüli helyzetet hirdettek a felvidéki városban.

Szlovákiában a közösségi médiát vasárnap este elárasztották az újabb medvetámadásról készült videófelvételek, amelyek azért készülhettek, mert egy barnamedve ezúttal a Magas-Tátra lábánál fekvő Liptószentmiklós városában futkározott, és több embert is megsebesített. Az emberek a lakásaik ablakából vagy autójukban ülve kamerázták, ahogy a megtermett vadállat az utcán futkos. Az állatot az egyik bevásárlóközpont környékén is látták.

A felvételeken hallatszik, ahogy az emberek egymást figyelmeztetik a veszélyre, de ez nem bizonyult eléggé elrettentőnek, mert így is voltak, akik szerencsétlenül jártak, és megtámadta őket a medve. Az egyik videófelvételen látható, ahogy a ragadozó ráugrik egy városi park mellett sétáló férfire, de rögtön utána tovább is szalad. A liptószentmiklósi önkormányzat tájékoztatása szerint öt személy – egy tízéves kislány, egy 32 és egy 72 éves férfi, illetve egy 49 és egy 58 éves nő – megsérült. Mindegyiküket megkarmolta vagy megharapta a medve.

Ján Blcháč, a város polgármestere vasárnap délután összehívta a válságstábot, melyen részt vettek a környezetvédelmi minisztérium, a barnamedve-intervenciós csoport, az állami rendőrség, a vadászegyesületek és a Tátrai Nemzeti Park munkatársai is, valamint az egyik megtámadott áldozat édesapja. A polgármester közölte:

a sérülteken harapásnyomok és zúzódások vannak, de nincsenek életveszélyben, mindannyiukat hazaengedték a kórházból.

A városban vasárnap rendkívüli helyzetet hirdettek, azóta folyamatosan járőröznek, biztosítják a környéket, a polgármester pedig felszólította a helyieket, hogy ne tartózkodjanak a lakóövezeten kívül a reggeli és esti órákban. „Legfőbb ideje, hogy tegyünk valamit a túlszaporodott medvék körül kialakult helyzet ellen” – mondta a városvezető.

A történtek után hasonlóképp fogalmazott Rudolf Huliak, a pozsonyi parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke is. Facebook-bejegyzésében azt írta: nem tehetik próbára a lakosok türelmét és nem kelthetnek félelmet, lépni kell. Kiemelte, hogy az Állami Természetvédelmi Hivatal, a Környezetvédelmi és Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Szlovák Vadászkamara együttműködik a medveállomány kezelése érdekében, és

mindent megtesznek azért, hogy a szlovák vidéken visszatérhessen a biztonságos élet.

A barnamedvék vadászatát Szlovákiában a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény szabályozza, melynek értelmében így az országban már több mint tíz éve tilos a medvevadászat. Bizonyos esetekben a környezetvédelmi minisztérium adhat kivételt, és engedélyezheti az állat kilövését.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a múlt pénteki halálos medvetámadást követően a hétvégén azt mondta, Romániával együtt javaslatot nyújtanak be az Európai Unió Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsának következő ülésén a medvék alacsonyabb kategóriába való átsorolására, amely lehetővé teszi a kilövésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×