eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2023. január 30-i kép a Nam Cheong zálogház fénycégéreiről az üzlethelyiség épületén, Hongkong Sham Shui Po negyedében. A neondísz pénzérmét hordozó, széttárt szárnyú denevért ábrázol, a denevér pedig a jólét jelképe a kínai kultúrában. Az utóbbi évtizedben a városvezetés az új biztonsági és környezetvédelmi előírásokkal összhangban eltávolíttatta a Hongkong jellegzetes városképét adó neonreklámok zömét. Hivatalos adatok szerint Hongkongban 2016-ban még körülbelül 120 ezer fénycégér világított, többségük azonban nem felelt meg az előírásoknak. Becsült számuk 2023-ra mindössze félezerre zsugorodott.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Nemzetközi vitát robbantott ki a Hongkongban elfogadott nemzetbiztonsági törvény

Eltűnőben a régi Hongkong, újabb lépés a Kínai Népköztársaság felé – így értékelik a városállam törvényhozása által megszavazott új nemzetbiztonsági törvényt. A jogszabály súlyos büntetést helyez kilátásba államtitok megsértése, kémkedés és hazaárulás esetén.

„Ezzel ismét aláásták Hongkong különleges jellegét, gazdaságilag és politikailag is egyre inkább kezdik Kína részének tartani” – így jellemezte egy ott élő külföldi üzleti vezető az új hongkongi biztonsági törvényt.

A britek által 1997-ben visszaadott városállam azzal a feltétellel tért vissza a Kínai Népköztársasághoz, hogy az „egy ország, két rendszer” elv alapján kormányozzák. Azaz, megtartja nyugati szabadságjogait. Pekingnek azonban az utóbbi időben sikerül lassan a saját képére formálnia a volt brit gyarmatot. A most elfogadott nemzetbiztonsági törvény a 2020-as, heves tiltakozásokat kiváltó kínai nemzetbiztonsági törvényt követi, amelyet arra használtak fel, hogy demokráciapárti aktivistákat zárjanak börtönbe.

Mostanra Kínának sikerült teljesen a hozzá lojális képviselőkkel feltöltenie a törvényhozást, amely szokatlanul gyorsan, két hét alatt lezárta a vitát és megszavazta a törvényt.

Mit büntet és miért bírálják az új törvényt? A 23. cikkely olyan bűncselekményeket sorol fel, mint a hazaárulás, a szabotázs, a lázadás, az államtitok ellopása, a külső beavatkozás és a kémkedés. Ezeket több évtől életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtja. Ami lényeges: akkor is, ha ezeket Hongkong területén kívül követik el – azaz például egy külföldön élő ellenzéki blogger ír olyat, ami alapján elítélhetik.

A bírálók szerint a megfélemlítés és a kritika elfojtása is a célja.

John Lee hongkongi vezető elmondta, hogy a törvény szombaton lép hatályba, és "történelmi pillanatnak" nevezte.

A bírálók közt ott van az amerikai kormány, amely 2020 után már szankciókat vezetett be. Washingtonnak különösen nem tetszik a törvény „külső beavatkozást” említő passzusa, amit egy külügyi illetékese „hihetetlenül ködösnek” nevezett. "Elemezzük ezt a jogszabályt, és megvizsgáljuk, hogy milyen potenciális kockázatot jelenthet nemcsak az amerikai állampolgárokra, hanem más amerikai érdekekre is" – mondta Vendant Patel helyettes külügyi szóvivő. Egy kongresszusi bizottság pedig egyenesen „az amerikai állampolgárok és vállalkozások védelmét” követelte.

A kínai külügyminisztérium erre kemény hangon válaszolt: "Azonnal hagyják abba a politikai manipulációt és a hongkongi ügyekbe való beavatkozást" – állt egy közleményében.

A kínai államtanács hongkongi és makaói ügyekkel foglalkozó hivatala azzal védte a törvényt, hogy az "biztosítja Hongkong jólétét és stabilitását", valamint a külföldi befektetők érdekeit, a demokráciát és a szabadságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×