eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Kenyérért tülekednek palesztin emberek egy pékség előtt, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 18-án. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az övezetben élők élelem, gyógyszerek és más alapvető cikkek hiányában szenvednek. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Az éhhalál szélén a maradék gázai lakosság negyede

Gázában éhen halt egy két hónapos csecsemő, és egy ENSZ illetékes szerint a lakosság negyedét fenyegeti éhínség. Kedden több ország repülőiről dobtak le élelmiszersegélyt az izraeli hadműveleti zónává változott palesztin területen.

Miközben Izrael folytatja a hajtóvadászatot a déli vidékén októberben vérengzést rendező és polgárait elraboló Hamász után, egyre súlyosabb a háborús művelete sújtotta palesztin polgári lakosság helyzete. Egy ENSZ-illetétékes a napokban közölte, hogy a több mint kétmilliós lakosság negyedét – azaz

több százezer embert éhínség fenyeget.

Ugyan mindezt Philippe Lazzarini, az Izrael nyugati támogatói körében bizalmatlanul szemlélt ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) feje mondta – a szervezet néhány munkatársát például az Izrael elleni támadásban való részvétellel vádolják –, a segély elmaradása miatt éhenhalt egy palesztin csecsemő. A kisfiú napok óta nem kapott tejet, és bár bevitték az épphogy működő Al Sifa-kórházba, már nem tudták megmenteni.

Az ENSZ világélelmezési programja korábban felfüggesztette a segélyszállítmányokat a Gázai övezet északi részén, mert az éhező tömegek megrohamozták a kamionokat. Egyes tudósítások szerint az emberek már helyben elkezdték enni, amit találtak.

Lazzarini azt mondta: az övezet északi részére legutóbb január 23-án tudtak segélyt bejuttatni. Az ügynökségek Izraelt vádolják, hogy nem engedi a bejutást, Izrael ezt tagadja és még a hágai Nemzetközi Törvényszéknek készül jelentést benyújtani arról, hogyan próbálja csökkenteni a polgári lakosok szenvedéseit. A Human Rights Watch jogvédő szervezet viszont azt mondja: Izrael nem tartja be a bíróság határozatát, és harmadával csökkent a Gázába beengedett kamionok száma. Ezt azonban a palesztinok támogatói minimum szkeptikusan fogadják.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a 2 millió 300 ezer gázai lakos közül 500 ezret fenyeget éhínség, míg szinte a teljes lakosság szembesül élelmiszerhiánnyal.

Amivel Izraelt vádolják: csak egyetlen átkelőt nyitott meg Gázába, és ott „véget nem érő ellenőrzési procedúrákat folytat” – közölték ENSZ-ügynökségek. Egyes nacionalista izraeliek megpróbálták blokkolni a segély bejutását azzal, hogy a palesztinoknak nem szabad segélyt adni.

A palesztin lakosság szenvedéseire másoknál jobban koncentráló Al-Dzsazíra azt írta, hogy február eleje óta átlagban napi 55 segélykamion jut be, míg a háború előtt a szám 500 volt. A szám tovább esett, mivel palesztin rendőrök nem hajlandók a biztosításra – azt követően, hogy az utóbbi napokban nyolcan haltak meg közülük izraeli támadásokban Rafah déli részén. Ezt ENSZ- és amerikai források közölték. Ennek nyomán kezd kaotikussá válni a helyzet,

az éhező emberek összevertek egy segélyt szállító sofőrt.

A lakosság szenvedéseit enyhítendő, a jordán, az egyiptomi és a francia légierő egy-egy gépe dobott le élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszersegélyt Gázában, miután engedélyt kapott erre Izraeltől.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: ha Izrael beváltja fenyegetését és megtámadja a déli Rafah várost, akkor az „az utolsó szög lesz a gázai ENSZ-segélyek koporsójában”.

A Hamász katonai szárnya, az El Kasszím Brigádok közben azt mondta: Libanon déli részéről 40 rakétát lőtt ki egy izraeli reptérre és katonai bázisra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×