eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kenyérért tülekednek palesztin emberek egy pékség előtt, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 18-án. A nemzetközi segélyszervezetek szerint az övezetben élők élelem, gyógyszerek és más alapvető cikkek hiányában szenvednek. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Az éhhalál szélén a maradék gázai lakosság negyede

Gázában éhen halt egy két hónapos csecsemő, és egy ENSZ illetékes szerint a lakosság negyedét fenyegeti éhínség. Kedden több ország repülőiről dobtak le élelmiszersegélyt az izraeli hadműveleti zónává változott palesztin területen.

Miközben Izrael folytatja a hajtóvadászatot a déli vidékén októberben vérengzést rendező és polgárait elraboló Hamász után, egyre súlyosabb a háborús művelete sújtotta palesztin polgári lakosság helyzete. Egy ENSZ-illetétékes a napokban közölte, hogy a több mint kétmilliós lakosság negyedét – azaz

több százezer embert éhínség fenyeget.

Ugyan mindezt Philippe Lazzarini, az Izrael nyugati támogatói körében bizalmatlanul szemlélt ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) feje mondta – a szervezet néhány munkatársát például az Izrael elleni támadásban való részvétellel vádolják –, a segély elmaradása miatt éhenhalt egy palesztin csecsemő. A kisfiú napok óta nem kapott tejet, és bár bevitték az épphogy működő Al Sifa-kórházba, már nem tudták megmenteni.

Az ENSZ világélelmezési programja korábban felfüggesztette a segélyszállítmányokat a Gázai övezet északi részén, mert az éhező tömegek megrohamozták a kamionokat. Egyes tudósítások szerint az emberek már helyben elkezdték enni, amit találtak.

Lazzarini azt mondta: az övezet északi részére legutóbb január 23-án tudtak segélyt bejuttatni. Az ügynökségek Izraelt vádolják, hogy nem engedi a bejutást, Izrael ezt tagadja és még a hágai Nemzetközi Törvényszéknek készül jelentést benyújtani arról, hogyan próbálja csökkenteni a polgári lakosok szenvedéseit. A Human Rights Watch jogvédő szervezet viszont azt mondja: Izrael nem tartja be a bíróság határozatát, és harmadával csökkent a Gázába beengedett kamionok száma. Ezt azonban a palesztinok támogatói minimum szkeptikusan fogadják.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a 2 millió 300 ezer gázai lakos közül 500 ezret fenyeget éhínség, míg szinte a teljes lakosság szembesül élelmiszerhiánnyal.

Amivel Izraelt vádolják: csak egyetlen átkelőt nyitott meg Gázába, és ott „véget nem érő ellenőrzési procedúrákat folytat” – közölték ENSZ-ügynökségek. Egyes nacionalista izraeliek megpróbálták blokkolni a segély bejutását azzal, hogy a palesztinoknak nem szabad segélyt adni.

A palesztin lakosság szenvedéseire másoknál jobban koncentráló Al-Dzsazíra azt írta, hogy február eleje óta átlagban napi 55 segélykamion jut be, míg a háború előtt a szám 500 volt. A szám tovább esett, mivel palesztin rendőrök nem hajlandók a biztosításra – azt követően, hogy az utóbbi napokban nyolcan haltak meg közülük izraeli támadásokban Rafah déli részén. Ezt ENSZ- és amerikai források közölték. Ennek nyomán kezd kaotikussá válni a helyzet,

az éhező emberek összevertek egy segélyt szállító sofőrt.

A lakosság szenvedéseit enyhítendő, a jordán, az egyiptomi és a francia légierő egy-egy gépe dobott le élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszersegélyt Gázában, miután engedélyt kapott erre Izraeltől.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta: ha Izrael beváltja fenyegetését és megtámadja a déli Rafah várost, akkor az „az utolsó szög lesz a gázai ENSZ-segélyek koporsójában”.

A Hamász katonai szárnya, az El Kasszím Brigádok közben azt mondta: Libanon déli részéről 40 rakétát lőtt ki egy izraeli reptérre és katonai bázisra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×