eur:
390.62
usd:
365.06
bux:
68262.27
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
31 May 2023, Schleswig-Holstein, Todendorf: A Slovak soldier stands in front of a gun of the Mantis (Modular, Automatic and Network Capable Targeting and Interception System) air defense weapon system during training by the Air Force at the Todendorf training area. Until the end of June, the Air Force is training soldiers from Slovakia on the Mantis air defense weapon system. According to the Air Force, the training of the 44 Slovakian soldiers serves to further strengthen NATOs eastern flank. The system can be used to protect facilities and infrastructure from rocket and artillery fire as well as mortars. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Több mint egymillió eurós adósságot halmoztak fel a Szlovákiában állomásozó amerikai katonák

Gondot jelent a fizetési kötelezettségek betartása a Szlovákiában szolgálatot tevő NATO-szövetségeseknek, a külföldi katonák ugyanis nem egyenlítik ki időben a szlovák fegyveres erők által kiállított számlákat.

2022 márciusától nemcsak hazai katonák, hanem a NATO-szövetségesek egységei is védelmezik Szlovákiát. A katonai szövetség az ukrajnai orosz invázióra reagálva hozta létre a nemzetközi hadtestet, amellyel megerősítették a NATO keleti szárnyának védelmét és ezáltal Szlovákia védelmi képességeit is. Az egység központja a szlovák katonai bázis, Lešť. Itt állomásoznak a cseh, szlovén, német, holland és amerikai egységek.

A több mint ezer külföldi katona hónapokig Szlovákiában állomásozik, mielőtt egy újabb csoport váltaná fel őket a rendszeres csere keretében.

A katonák ellátásáról – lakhatásáról, étkeztetéséről és a hadgyakorlatokról – a szlovák védelmi minisztérium gondoskodik.

A szolgáltatások árát rendszeresen kiszámlázzák a szövetségeseknek, amelyek saját államkasszájukból fedezik katonáik lakhatásának költségeit. Azonban kiderült, hogy nem minden egység egyenlíti ki időben a számlákat. Az állami költségkövetelések központi nyilvántartása szerint az amerikai védelmi minisztérium például rendszeresen késik a kifizetésekkel, és nagy összegekkel tartozik Szlovákiának. A nyilvántartásban azok az adósok szerepelnek, amelyek több mint 30 napi késedelmet halmoztak fel valamely állami intézménnyel szemben.

A kiképzőközpont által kiállított, kifizetésre váró számlák döntő része az amerikai egységeknek volt kiállítva. Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága 130 ezer, míg az Egyesült Államok V Corps nevű egysége 1,1 millió euróval tartozik. A legfrissebb kárigény tavaly év végi, a legrégebbi 2017-es. A nyilvántartás szerint

az amerikai hadsereg több mint 1,2 millió euróval tartozik Szlovákiának, ez azonban nem tartalmazza sem a büntetéseket, sem a kamatokat.

A német hadsereg is hasonló helyzetben van, amely 172 ezer eurós adósságot halmozott fel.

Egyelőre nem aggódnak a szlovákok

A szlovák védelmi minisztérium tud a kintlévőségekről, de nem tart attól, hogy az ország elesne a pénztől. A tárca sajtóosztálya közölte, hogy az Egyesült Államok dolgozik az adósság törlesztésén. Ezt bizonyítja, hogy tavaly novemberben 22, összesen közel 951 ezer euró értékű számlát megtérített.

A számlák ennek ellenére szerepelnek a nyilvántartásban, ez azért lehet, mert a késedelmi kamatokat még nem fizették be. A tárca szerint több oka lehet a késedelemnek, például a külföldi pénzügyi intézkedések, valamint a személyzeti cserék és az ezzel összefüggő tevékenységek átadása.

A Szlovákiában állomásozó katonák maximális létszámát a pozsonyi parlament határozza meg, ez alapján legfeljebb háromezer külföldi katona tartózkodhat az országban. Jelenleg ezerszáz külföldi katona teljesít szolgálatot Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Már nagyon érett az a korrekció, amit áprilisban láttunk a részvénypiacokon, de ez még nem jelenti az elmúlt évek bikapiacának egyértelmű végét – vélekednek e havi portfólió-ajánlóikban a magyar befektetési szakemberek. Az, hogy milyen kamatpolitikát folytat a Fed, az egész világra hatással lesz, és az EKB kamatvágási elképzeléseit is erősen átszabhatja. A hazai portfóliómenedzserek most jó beszállási pontot látnak a kötvénypiacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×