eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: X/Denys Shmyhal

Több dologban is megállapodott a szlovák és az ukrán kormányfő

„A nézetkülönbségek ellenére az ukrán és a szlovák kormány a mindkét állam számára előnyös új pragmatizmus politikáját kívánja folytatni a kapcsolatok alakításában” – jelentette ki szerdán Denisz Smihal ukrán kormányfő Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélésén.

Izgatott hangulat előzte meg Robert Fico szlovák kormányfő szerdai ukrajnai látogatását. A miniszterelnök Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Denisz Smihallal, ám a találkozót megelőzően tett nyilatkozataival eléggé felbőszítette az ukrán felet. Robert Fico egy újságírói kérdésre például azt válaszolta, hogy Kijevben nincsenek nyomai a háborúnak, ott ugyanúgy zajlik az élet, mint korábban.

Szerdán aztán mégis létrejött az ukrán és a szlovák miniszterelnök közötti találkozó, melyen Robert Fico megismételte, hogy az ukrajnai konfliktusnak nézete szerint nem létezik katonai megoldása, és a szlovák kormány minden békekezdeményezést támogat. Úgy véli, eltér a véleményük az Egyesült Államok ukrajnai belpolitikai befolyásáról, illetve Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról is. Ugyanakkor a Facebookon közzétett rövid videófelvételen Fico kiemelte, hogy a véleménykülönbségek ellenére több témában konstruktív és baráti hangulatú megbeszélést folytattak.

Biztosította tárgyalópartnerét, hogy

Pozsony támogatja Kijev európai uniós csatlakozási törekvéseit, nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós EU-támogatást.

„Nagyon szeretnénk, ha minél gyorsabban véget érne a háború, és Ukrajna önálló, független, fejlődő demokrácia lenne. Éppen azért az Európai Bizottságban mindennemű habozás nélkül támogattam Ukrajna európai perspektíváit” – szögezte le Fico. A szlovák miniszterelnök ezért felajánlotta Szlovákia 2004-es belépését megelőző csatlakozási tárgyalásokon szerzett tapasztalatait. Szerinte a szlovák csatlakozási főtárgyalók „durva hibákat követtek el”, és ha erre nem kerül sor, Szlovákiának ma sokkal erősebb pozíciója lenne az EU-ban.

Robert Fico elmondta, ő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét is támogatta, bár meggyőződése szerint az nem reális. Hozzátette, hogy az egyes béketervek megvalósíthatóságát hamarosan megvitatják a világ vezető országai a svájci csúcstalálkozójukon. Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozásával kapcsolatban Fico leszögezte, hogy szlovák kormányfőként ő azt blokkolni fogja. „Szeretném, ha Ukrajna független, fejlődő és szabad ország lenne” – jelentette ki, hozzátéve, olyan Ukrajnát szeretne, amely miatt nem alakulnak ki világméretű konfliktusok. Robert Fico meghívta Szlovákiába az ukrán kormányfőt, és hozzátette, számos olyan téma van, amiről tárgyalni kell. Azt is leszögezte, hogy Szlovákia továbbra is humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Denisz Smihal az X-en azt írta: Szlovákiával minden politikai kihívás ellenére kapcsolataikban az „új pragmatizmus” politikáját alakítják ki. Több fontos témában is megegyezést értek el tárgyalópartnerével, ezek közé sorolta az országának szánt uniós támogatás ügyét, valamint azt, hogy a szlovák kormány nem fogja megakadályozni, hogy Ukrajna fegyvereket és felszereléseket vásároljon szlovák cégektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×