eur:
389.78
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A 2020. március 9-i felvételen Elon Musk milliárdos üzletember beszél a Satellite telekommunikációs konferencián Washingtonban. Musk 2022. október 4-én bejelentette, hogy mégis megvásárolná a közösségi médiavállalatot az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól. A Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója a javaslatát két héttel a per első bírósági tárgyalása előtt tette, amelyet a Twitter az adásvételi szerződés megsértése miatt indított. A befolyásos médiaplatform vezetősége április 25-én egyezett meg Muskkal az adásvételről, az üzletember azonban később elállt vételi szándékától.  MTI/AP/Seth Wenig
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh/Seth Wenig/Jeff Chiu

Elon Musk: ha nem tetszik a fizetésem, akkor elköltöztetem a vállalatomat!

Nem volt elég, hogy a Tesla részvény zuhanása miatt milliárdokat vesztett, Elon Musk számára újabb csapás volt egy bírósági döntés. A végzés nem engedélyezte számára az 56 milliárd dolláros éves fizetési csomagot. A tech-milliárdos válasza: elköltözteti a céget.

Mi történik a világ leggazdagabb emberével? - ezen izgulnak a kevésbé vagyonosak, azután, hogy Elon Muskot újabb anyagi csapás érte. Egy Delaware állambeli bíróság nem engedélyezte a Tesla igazgatótanács által a vezérigazgatónak megszavazott évi 56 milliárd dolláros fizetési csomagot.

Az eljáró bíró felfoghatatlannak nevezte az összeget, ami valóban döbbenetes. Az előzmény, hogy egy részvényes beperelte Muskot és az igazgatótanácsot, azzal vádolva őket, hogy elhanyagolták feladataikat, ami a vállalati vagyon eltékozlásához és Elon Musk igazságtalan meggazdagodásához vezetett.

Továbbá azt is állították, hogy

Musk fizetési csomagja a nem független igazgatókkal folytatott, "kamu bértárgyalások" eredménye volt.

Az eljárást azért folytatták le Delaware-ben, mert a céget ott jegyezték be. Elon Musk ezután úgy reagált, hogy felszólította követőit a Twitteren: soha ne jegyezzenek be a nyugati parti államban ezután vállalkozást.

Majd egy közvélemény-kutatást indított a platformon, azt firtatva, hogy Texasba helyezze-e át a céget, ahol vállalata - fizikailag - amúgy is a legnagyobb mértékben van jelen. 2021-ben Austin városba vitte át Kaliforniából cég vállalati központját - miután összeveszett az ottani döntéshozókkal. Texasban van a Tesla egyik "giga-üzeme" és itt épít a cég 1 milliárd dollárból egy úgynevezett lítium-finomítót, ami jövőre 1 millió kocsi akkumulátorához elegendő anyagot állít majd elő.

A 2022-es per során Musk tagadta, hogy ő diktálta volna a fizetési feltételeket vagy részt vett volna az igazgatótanácsi üléseken, ahol az ő fizetése volt a téma.

A bíró szerint azonban irányító részvényesként felmerült az összeférhetetlenség gyanúja és a fizetését szigorúbb feltételek mellett kellett volna meghatározni. "Musknak mélyre nyúló kapcsolatai voltak azokkal, akik a Tesla nevében vele tárgyaltak" - tette hozzá. Köztük volt - immár a Tesla oldaláról - Musk volt válóperes ügyvédje, ami bizonytalanná tette, hogy kinek az oldalán áll.

Így az egyetlen elfogadható lépés Musk fizetési csomagjának elutasítása volt - mondta Kathaleen McCormick bírónő. Még egy Teslás hasonlatot is bedobott:

Musk beindított egy önvezető folyamatot és úgy kalibrálta újra a sebességet és az irányt, ahogy neki hasznos volt. Ezzel igazságtalanul magas összegben állapodtak meg

- mondta.

Elon Musk közben már azt állítja, hogy a Teslában szavazást rendeznek arról, hogy Texasba költözzenek-e. A Twitter válaszadók 87 százaléka támogatta az ötletet. Ezt emlegetve mondta azt Musk, hogy immár a cégben is szavazást rendeznek a költözésről.

A lépés viszont nehéz helyzetbe hozza Texast, amely új üzleti bíróságot hozott létre. Az államnak kínos lenne, ha az érdekeivel nem szembeszegülő bírósági végzésre vágyó Elon Musk ügyeiben kellene meghozni az első döntéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×