eur:
389.15
usd:
363.49
bux:
68159.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Symbol of a 4-day working week. Desk with wooden blocks with the words 4-day work week, alarm clock and beautiful gray background. Copy space. Business concept, change from 5 to 4 day work week
Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Négynapos munkahét bevezetésén gondolkodnak a szomszédban

Szlovákia hamarosan bevezetheti a négynapos munkahetet – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumon Robert Fico. A kormányfő hozzátette: először csak kísérleti jelleggel lépne életbe a változás. A szakszervezetek üdvözlik az elképzelést, a szlovák munkaadók viszont felháborodtak.

„Szlovákia azok közé az országok közé tartozhat, amelyek rövidesen bevezetik a négynapos munkahetet, először természetesen kísérleti jelleggel” – mondta Davosban a szlovák miniszterelnök. Robert Fico szerint az elmúlt időszakban fokozatosan megváltozott a cégek viszonyulása a kérdéshez. A világjárvány előtt még elutasították a munkahét lerövidítését, de akkor rengetegen dolgoztak otthonról, ezért rugalmasabb lett a munkaadók hozzáállása.

A témát már tavaly megnyitotta a szlovák Szakszervezetek Szövetsége, melynek elnöke, Monika Uhlerová úgy véli:

nem az a kérdés, hogy rövidebb lesz-e a munkaidő, hanem az, hogy milyen formában valósulhat ez meg.

„A munkaidő lerövidítésének minden más formájáról is tárgyalunk, figyelembe véve a külföldi tapasztalatokat is” – mondta Uhlerová a szövetség legutóbbi közgyűlésén.

A szakszervezeti tagok szerint a rövidebb munkahét a stressz csökkenését, a termelékenység növekedését, a munkavállalói elégedettség és lojalitás növekedését eredményezné, illetve pozitív hatást gyakorolna az emberek testi és lelki egészségére is.

Számos munkaadó szerint rosszabbodna a helyzet

A szlovák munkaadóknak azonban nincs ínyükre az elképzelés. Szerintük a négynapos munkahét súlyosbítaná a már meglévő problémákat. Martin Hošták, a Munkaadók Szervezetének főtitkára elmondta: a jelenlegi adatok szerint

Szlovákiában több mint 82 ezer munkavállaló hiányzik, így a munkaadók hosszú távon nem tudják betölteni a több tízezer üres állást.

A főtitkár közölte: a munkaidő törvényi lerövidítése tovább fokozza ezt a munkahelyekre nehezedő nyomást, és a cégeknek még nagyobb gondjaik lesznek a foglalkoztatással. A munkaadók azzal is érvelnek, hogy a munkanapok számának lerövidítésével a cégek nem tudnák a megrendeléseket a szükséges időben és mennyiségben teljesíteni, ami végső soron vevők elvesztésével járhat. Ezzel pedig romlana a helyzetük azokban az országokban lévő versenytársaikkal szemben, ahol nincs rövidített munkahét.

Akadnak viszont olyan vállalatok, melyek már próbálják négynaposra csökkenteni a munkahetet, de nem csökkentik a munkaidőt. Ilyen rendszert az elsők között vezetett be Szlovákiában például a holland NN biztosító és nyugdíjtársaság. Daniela Tomášková, a társaság PR-menedzsere elmondta, hogy 2021. január 1-jétől kísérleti projektként vezették be a négynapos munkavégzést, amely a mai napig sikeresen működik. A biztosítónál az alkalmazottak mintegy 20 százaléka dolgozik ebben a formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

„A NATO átlépte a vörös vonalat!” – ezzel a címmel tett ki Facebook-oldalára rövid videót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A bejelentkezés elsősorban a NATO által előkészített, 100 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt támogatási csomagról szólt, melyet a katonai szövetség a következő 5 évre tervez elosztani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×