eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Erre a Lambó-tervre mindenki felkaphatja a fejét

Az európai autógyárak között elsőként rövidített munkahetet vezet be a szakszervezetekkel létrejött megállapodás alapján a Lamborghini olasz sportkocsi-gyártó vállalat.

A szerdai bejelentés alapján a Volkswagen csoporthoz tartozó Audi AG tulajdonában lévő olaszországi Sant'Agata Bolognese székhelyű Automobili Lamborghini S.p.A. sportkocsi-gyártó vállalatnál a kétműszakos és az egyműszakos munkarendben dolgozó alkalmazottak egymást váltó öt- és négynapos munkahetekben dolgoznak majd. Az új munkarendben évente 22 nappal csökken a ledolgozott munkanapok száma.

A munkaadó és a szakszervezetek közötti megállapodás egy évig tartó tárgyalássorozat után született meg és szavazásra bocsátják az alkalmazottak elé. A megállapodás 2100 alkalmazottat érint és rendelkezik egyúttal 500 új alkalmazott felvételéről, valamint a teljesítményprémium megemeléséről is.

A szakszervezetek a megállapodásról kiadott közleményükben

történelmi jelentőségűnek nevezték a négynapos munkahét bevezetését,

mondván: „az európai autóiparban először sikerült jelentős munkaidő-csökkentést elérni, amely nem bércsökkentéssel, hanem béremeléssel jár együtt.” A tárgyalások vezérelve a „kevesebbet, de jobban dolgozni” volt, a közlemény megfogalmazása szerint.

Négynapos munkahetet Olaszországban az olasz–francia EssilorLuxottica, a világ legnagyobb szemüveggyártója vezette be elsőként, de a szakszervezetekkel kötött megállapodás keretében még kísérleti formában. A konglomerátum minegy 20 ezer olaszországi alkalmazottja önkéntes alapon vesz részt a tesztfázisban változatlan bérek és napi munkaidő mellett. Az alkalmazottaknak 20 négynapos munkahete lesz egy évben, a többi pedig ötnapos.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×