eur:
389.7
usd:
359.48
bux:
66136.48
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: Pexels.com

Erre a Lambó-tervre mindenki felkaphatja a fejét

Az európai autógyárak között elsőként rövidített munkahetet vezet be a szakszervezetekkel létrejött megállapodás alapján a Lamborghini olasz sportkocsi-gyártó vállalat.

A szerdai bejelentés alapján a Volkswagen csoporthoz tartozó Audi AG tulajdonában lévő olaszországi Sant'Agata Bolognese székhelyű Automobili Lamborghini S.p.A. sportkocsi-gyártó vállalatnál a kétműszakos és az egyműszakos munkarendben dolgozó alkalmazottak egymást váltó öt- és négynapos munkahetekben dolgoznak majd. Az új munkarendben évente 22 nappal csökken a ledolgozott munkanapok száma.

A munkaadó és a szakszervezetek közötti megállapodás egy évig tartó tárgyalássorozat után született meg és szavazásra bocsátják az alkalmazottak elé. A megállapodás 2100 alkalmazottat érint és rendelkezik egyúttal 500 új alkalmazott felvételéről, valamint a teljesítményprémium megemeléséről is.

A szakszervezetek a megállapodásról kiadott közleményükben

történelmi jelentőségűnek nevezték a négynapos munkahét bevezetését,

mondván: „az európai autóiparban először sikerült jelentős munkaidő-csökkentést elérni, amely nem bércsökkentéssel, hanem béremeléssel jár együtt.” A tárgyalások vezérelve a „kevesebbet, de jobban dolgozni” volt, a közlemény megfogalmazása szerint.

Négynapos munkahetet Olaszországban az olasz–francia EssilorLuxottica, a világ legnagyobb szemüveggyártója vezette be elsőként, de a szakszervezetekkel kötött megállapodás keretében még kísérleti formában. A konglomerátum minegy 20 ezer olaszországi alkalmazottja önkéntes alapon vesz részt a tesztfázisban változatlan bérek és napi munkaidő mellett. Az alkalmazottaknak 20 négynapos munkahete lesz egy évben, a többi pedig ötnapos.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×