eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2022. október 11-én. A NATO védelmi miniszterei október 12-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Jens Stoltenberg határozottan válaszolt Donald Trump NATO-kilépési fenyegetésére

A NATO főtitkára nem tart Donald Trump fenyegetésétől, hogy újabb elnöksége esetén az Egyesült Államok kiléphet a Szövetségből. Erről Jens Stoltenberg főtitkár beszélt a Bloombergnek a Davosi Világgazdasági Fórumon.

"Az Egyesült Államok szilárd és fontos szövetséges marad. Az USA biztonsági érdeke is az, hogy több mint 30 barátja és szövetségese legyen" – mondta Jens Stoltenberg a davosi Világgazdasági Fórumon a Bloomberg TV-nek adott interjújában. A nyugati katonai szövetség főtitkára arra is emlékeztetett, hogy az Kongresszusban kétparti konszenzus támogatja a NATO-t és a tagságot.

Hozzátette, hogy Donald Trump – még elnöksége idején – „elégedetlen volt a szövetségesek költségvetési hozzájárulásaival” – azaz, hogy GDP-arányosan kevesebbet költöttek védelemre. „De ezt már nem csinálják” - mondta, bár ködösen úgy fogalmazott: „egyre több szövetséges költi GDP-je 2 százalékát vagy többet védelemre”.

2018-ban Donald Trump emlékezetes módon belekötött Németországba és magával Stoltenberg NATO-főtitkárral is volt egy feszült pengeváltása. Az akkori NATO-csúcs előtt azt mondta, hogy „Németországot teljességgel Oroszország ellenőrzi” és bírálta az akkor még sínen lévő Északi Áramlat 2 projektet. Trumpról bírálói rendre azt mondták, hogy Putyin orosz elnök zsebében van, de akkor az orosz energiaimport ellen kelt ki – nem túl burkoltan azért, hogy a szövetségesek az Egyesült Államoktól vegyenek cseppfolyósított földgázt.

Az ukrajnai háború miatti szankciók nyomán ez a vágya teljesült: a statista.com oldal adatai szerint az ukrajnai orosz invázió kezdete óta – átlagban – nőtt az amerikai cseppfolyósított gáz importja, bár a csúcs 2022. júliusában volt, amikor a februárihoz képest közel 25 százalékkal több amerikai LNG érkezett az öreg kontinensre.

Ezt visszaesés követte, majd tavaly februárban ismét meglódult az import, de szeptemberre visszaesett a legutolsó, háború előtti hónap szintjére.

Az amerikai Energia Információs Hivatal adatai szerint 2022-ben Európa volt az amerikai LNG fő vásárlója.

Visszatérve Donald Trumpra és a NATO-ra: az akkori elnöknek épp az volt a baja – és ezt egy élőben közvetített reggeli során Merkel volt német kancellár és más házigazdák szemébe is mondta – hogy „mi védjük Németországot, Franciaországot és más országokat, és akkor eme országok sokasága leszerződik egy vezetékre Oroszországgal, amikor már dollármilliárdokat fizetnek neki. Szerintem ez nem helyes”.

Ha viszont Amerika szövetségesei megnövelték a védelmi kiadásaikat, akkor miért téma még mindig, hogy Trumpnak nem tetszik hazája NATO-tagsága? Az egyik magyarázat az lehet, hogy szkeptikusan tekint a szövetségre: Thierry Breton, a belső piacért felelős EU-biztos kedden sokkoló módon ezt állította: a két évvel ezelőtti davosi fórumon Trump azt mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek: „értsék meg, ha Európát támadás éri, soha nem fogunk segíteni és támogatni Önöket. Ja, és a NATO halott, ki fogunk lépni. Amúgy meg maguk németek, jönnek nekem 400 milliárd dollárral, mert nem költöttek eleget a védelemre”.

Amikor Stoltenbergnél a Bloomberg erre rákérdezett, akkor úgy fogalmazott, hogy

Trump „neki ilyet soha nem mondott” és csak annyi volt a jogos panasza, hogy a szövetségesek nem fordítanak elég pénzt a védelmi kiadásokra.

Az Atlantic magazin szerint a másik ok az, hogy Trump első elnöksége idején mindig volt valaki a kormányzatban, aki lebeszélte a kilépés ötletéről, de ha újraválasztják, ők már nem lesznek a Fehér Házban. Mára nincs elég olyan republikánus – vagy legalábbis Trumppal együttműködő – elemző, aki érti Európát és Oroszországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×