eur:
395.97
usd:
369.24
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Facebook/NATO

Visszatérhet-e a hidegháborús korszak és mit reagálnak az oroszok? – Seremet Sándor a NATO-hadgyakorlatról

Az orosz katonai vezetők az utóbbi időben több fórumon is hangoztatták, hogy a nyugati országok gerjesztik a háborús pszichózist, és megszólalásaik során rendre jelzik: ha nagy fegyveres konfliktus alakul ki Európában, azért éppen az olyan műveletek lesznek okolhatók, mint amilyen a NATO mostani hadgyakorlata – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

A hidegháború óta nem látott haderő összevonásával több hónapos hadgyakorlatba kezd februárban a NATO. A 31 ország 90 ezer katonájának részvételével zajló gyakorlat célja Oroszország elrettentése és egy európai háború kitörésének modellezése.

Seremet Sándor azt mondta az InfoRádióban, hogy a NATO valószínűleg az ellenállóképességét akarja demonstrálni ezzel a nagy volumenű műveletsorozattal. A hadgyakorlaton azt szimulálják, milyen válaszlépéseket tenne a NATO abban az esetben, ha Oroszország nyílt támadást indítana a katonai szövetség ellen.

A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója egyértelműsítette: bár konkrétan nem nevezték meg az orosz hadsereget ellenséges erőként a hadgyakorlat hivatalos dokumentumaiban, a részt vevő egységek illetékeseinek nyilatkozatai alapján ez a forgatókönyv valószínűsíthető.

Az Eurázsia Központ szakértője hozzátette: az oroszok meglehetősen idegesen reagáltak a NATO nagyszabású mozgósítására, ami szerintük

nagy visszalépés a hidegháború idején tapasztalt állapotok felé.

Egyes orosz hivatalnokok úgy vélik, az ilyen gyakorlatok fokozzák a feszültséget és növelik a biztonsági kockázatot, ami akár komoly katonai incidenseket is előidézhet.

Seremet Sándor szerint ugyanakkor Moszkvának jelenleg nem áll érdekében, hogy katonai konfliktusba keveredjen a NATO-val. Bár számos szakértő azt sem tartotta valószínűnek, hogy az oroszok megtámadják Ukrajnát, 2022 februárjában mégis elindította az inváziót Vlagyimir Putyin. Éppen emiatt a szakértő szerint minden a NATO és Oroszország közötti lehetséges összecsapásról megjelenő vélemény, előrejelzés csak a „jóslási kategóriába” sorolható.

Mint fogalmazott, az orosz illetékesek nyilatkozatai alapján annyit lehet most leszűrni, hogy

Moszkva nem érdekelt a nyílt konfrontációban, ugyanakkor „vehemensen jelzik, hogy háborús pszichózist folytatnak a nyugati országok”.

Az oroszok szerint a NATO mostani hadgyakorlatával a védelmi iparra és a fegyverkezésre kiadott hatalmas összegeket, valamint az ukrán hadseregnek nyújtott támogatások szükségességét és megfelelő felhasználását akarja igazolni.

Seremet Sándor szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miként változhat az Egyesült Államok NATO-n belüli szerepe abban az esetben, ha jövőre ismét Donald Trump költözne a Fehér Házba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×