eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Dog looks out the window and watching the fireworks
Nyitókép: Vincent Scherer/Getty Images

Pozsony ismét drasztikus döntést hozott, nem akar "égbe lőni több tízezer eurót"

Idén elmarad az újévi tűzijáték és a fényfestés Prágában. A cseh főváros önkormányzata ehelyett úgy döntött, hogy újévi ajándékként a prágai lakosok kedvezményes áron tekinthetnek meg néhány nevezetességet. A szlovák főváros, Pozsony úgyszintén csatlakozik azokhoz a városokhoz, amelyekben ökológiai és gazdasági okokra hivatkozva nem rendeznek újévi tűzijátékot.

Sem tűzijáték, sem fényfestés nem színesíti idén a szilveszteri és újévi mulatságokat a cseh fővárosban. A prágai önkormányzat inkább kedvezményes belépőt kínál saját lakosainak, akik így a személyi igazolványuk felmutatásával jelképes egy koronáért látogathatják majd a prágai állatkertet és a botanikus kertet, valamint ugyancsak kedvezményes áron a tömegközlekedési múzeumot és összesen hét, a Prágai Városi Turizmus által kezelt tornyot.

Tadeáš Provazník fővárosi szóvivő elmondta, hogy minden városlakó saját kedvének megfelelően válogathat a látnivalók közül.

  • A legtöbb torony ötven százalékos kedvezménnyel lesz látogatható.
  • A tömegközlekedési múzeumba a gyerekek és az idősek húsz koronáért, vagyis mintegy 240 forintért, a felnőttek pedig hatvan koronás, azaz körülbelül 850 forintos belépőjegy ellenében juthatnak be.
  • A kedvezményes belépéshez a látogatóknak igazolniuk kell, hogy Prágában élnek, vagy naponta ingáznak a cseh fővárosba.

Az önkormányzat legutóbb 2019 szilveszterén tartott tűzijátékot, majd az állatokra gyakorolt negatív hatás miatt törölte azt. A tűzijátékot 2020-ban a Nemzeti Múzeum épületére vetített fényfestés váltotta fel, de 2021-ben a koronavírus-járvány, tavaly pedig a tervezett megtakarítás miatt már ezt sem tartották meg.

Pozsony

A cseh főváros mellett Pozsony is csatlakozik azokhoz a városokhoz, amelyekben ökológiai és gazdasági okokra hivatkozva nem rendeznek újévi tűzijátékot. Peter Bubla, a főváros szóvivője úgy tájékoztatott, hogy „a költségvetésben keletkezett hiány takarékoskodásra kényszeríti az önkormányzatot, az égbe lőtt több tízezer euró pedig az a tétel, amely máshonnan hiányozhat”. Kiemelte, egyre több kérés érkezik feléjük, hogy nyugalomban és petárdák nélkül köszöntse a főváros az új évet. Visszaszámlálás azért lesz a Hviezdoslav téren. A karácsonyi vásár hajnali két óráig tart nyitva.

Pozsonyban egyébként 2016-ban vetettek véget a petárdázásnak és az öncélú tűzijáték-fellövéseknek. A fővárosi önkormányzat egyszerűen betiltotta az F2 és F3 kategóriába tartozó petárdák, hanggránátok és egyéb pirotechnikai eszközök használatát. Csupán

az F1-es kategóriába tartozó szórakoztató pirotechnika – mint például a csillagszóró – használata engedélyezett.

A tilalom megszegéséért 33 eurós bírság szabható ki, közigazgatási eljárás esetén a bírság összege akár 500 euróra is emelkedhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×