eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
BIDOVCE, SLOVAKIA - NOVEMBER 28: Snow-covered trucks stand in a long, over 7km long queue near Bidovce, Slovakia on November 28, 2023. The recently arrived wintery conditions worsened the situation, many drivers do not have enough food or fuel, and despite the cold snowy weather, the Slovak government is not helping the waiting drivers. The Ukrainian drivers are now forced to bypass the Polish border crossings through Slovakia, after Polish truckers blocked the border crossings with Ukraine to protest against competition from Ukrainian drivers, in a dispute that complicates Kyivs war effort against Russia and its vital relations with the EU. The protest, which started on the 6th of November is blocking the border crossing between Poland and Ukraine for freight except military cargo, fresh goods and humanitarian help. Poland in September maintained unilateral restrictions on imports of Ukrainian grain to protect its domestic farmers, in violation of the EUs common trade policy. (Photo by Robert Nemeti/Anadol
Nyitókép: Anadolu/Getty Images

A szlovák fuvarozók szerint veszélyben a közúti áruszállítás, nem engedik át a határon az ukrán kamionokat

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója hétfő délután lezárta a Felsőnémeti–Ungvár határátkelőt, és jelenleg blokkolja az ukrán kamionok belépését Szlovákiába. A meghatározatlan idejű korlátozással a lengyel és a magyar fuvarozókhoz csatlakoztak, akik szintén amiatt tiltakoznak, hogy az Európai Unió megkönnyítette az ukrajnai kamionok bejutását az EU-tagállamokba.

A szlovák fuvarozók szervezete közölte: arra alapozva hozta meg döntését, hogy értékelte a legfrissebb információkat és azok hatását a szlovák közúti szállítmányozási piacra. Hozzátette: a kamionos blokádot határozatlan időre hirdetik meg, az ukrán oldalról semmilyen tehergépkocsit nem engednek be,

ugyanakkor a kilépő teherforgalmat nem akadályozzák, és a személyforgalom is akadálytalanul folytatódhat, mindkét irányba.

A rendőrség közben arról adott tájékoztatást, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész további intézkedéseket hozni. „A forgalom zavartalanságára közlekedési rendőrök felügyelnek, a rendőrök felügyelik a közrend betartását is” – jelentette ki az országos rendőr-főkapitányság szóvivője. Denisa Bárdyová közölte: szem előtt tartják azt, hogy a közlekedés zökkenőmentes legyen és az a céljuk, hogy a dugók, forgalomkorlátozások a lehető legkevésbé érintsék a lakosságot.

A szlovák fuvarozók az olcsó ukrán konkurencia miatt aggódnak, és több követelést is megfogalmaztak. Úgy látják,

ha ezeket a követeléseket az Európai Unió figyelmen kívül hagyja, az a szlovákiai közúti áruszállítás összeomlásához vezethet.

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója már a december 1. és 4. között megszervezett tiltakozás során is részlegesen lezárta a határátkelőt a teherforgalom elől.

A szlovákiai fuvarozók követeléseit Jozef Ráž közlekedési miniszter ismertette az uniós miniszterek december 4-i, brüsszeli találkozóján. Bár egyes EU-tagországok támogatják, hogy szigorúbb szabályozások vonatkozzanak az ukrán fuvarozókra, a nyugat-európai országok nem látnak problémát a jelenlegi szabályozásban, és a jelek szerint ebben a kérdésben a következő hónapokban sem lehet nagy változásokra számítani.

„A vegyes bizottság következő üléséig olyan megoldásokat fogunk keresni, amelyek a hazai fuvarozók érdekeit szolgálják, ugyanakkor összhangban vannak az európai partnerek álláspontjával” – mondta Jozef Ráž a múlt héten.

A miniszter kijelentette: Szlovákia kivétel nélkül minden kamionost ellenőrizni fog, figyelni fognak az áruszállításra és a határon való sorban állásra vonatkozó szabályok betartására. „Tiszteletben tartjuk mindenkinek a tiltakozáshoz és a véleménynyilvánításhoz való jogát, de reméljük, a fuvarozók nem fogják megnehezíteni a szlovákiai lakosság életét” – tette hozzá.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Felsőnémeti–Ungvár határátkelőnél a kilépésre két-három napot, a belépésre pedig egy órát kellett várakozni. A személyi forgalom folyamatosan halad. Vasárnap reggeltől hétfő reggelig 24 óra alatt 174 kamion lépett be Szlovákia területére, és 216 lépett ki az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×