eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Wooden blocks with GDP word and yellow down arrow, impacts of Covid-19 global economy financial crisis, gross domestic product falling concept
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Szenvedést jósolnak gazdagnak és szegénynek egyaránt

A Nemzetközi Valutaalap prognózisa szerint az évtized végére a globális gazdaság GDP-jét tekintve 100 százalékra ugorhat a világ eladósodottsága, ami azt eredményezheti, hogy a gazdag és a szegény országok is szenvednek majd az adósságtehertől. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint a világ országai "adósságfüggővé" váltak, és nem is biztos, hogy ki tudnak jönni ebből az állapotból.

Az aggasztó jóslat mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb globális előrejelzése szerint egy sor állam gazdasága növekedik majd a megszokott ütemnél jóval lassabban – fele arányban. A világgazdaság „örökre” ebben a lassabb növekedési sávban ragadhat, ami különböző gazdasági sokkoknak teszi ki és visszaveti képességét, hogy talpra álljon a pandémia és a háborúk okozta károkból.

Az IMF mellett a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) is figyelmeztet: a teljes adósságállomány – beleértve a kormányok, a háztartások és a vállalkozások által felvett hiteleket – jelenleg 307 billió dollárt tesz ki, ami 10 billió dollárral több az év első első hat hónapjához képest. Mint a szervezet igazgatója, Emre Tiftik megjegyezte: „a világ országai adósságfüggővé váltak”.

„A legtöbb ország növekedési modellje teljességgel az adósságfelvételen alapszik”

– mondta. „Amikor lelassul az adósságfelvétel üteme, akkor kevesebb növekedést látunk. Közép- és hosszútávon ez jelentős negatív következményekkel jár és emiatt aggódunk. Különösen az eladósodás gyors üteme miatt” – tette hozzá.

Az adósság kezelhető volt, amíg alacsonyak voltak a kamatok de – mint a bedőlő brit önkormányzatok esete bizonyítja – katasztrofális lehet a hatása, ha drágul az adósságszolgálat.

A helyzet aggodalmat váltott ki a közgazdászok körében. „Békeidőben nem voltak még ilyen magasak a pénzügyi kiadások, a mostani a legmagasabb államadósságok ideje. Sokan azt képzelik, hogy a kormányok és a központi bankok képesek kezelni a helyzetet, de én aggódom” – mondta Jamie Dimon, a JP Morgan bank vezérigazgatója.

Mohamed El-Erian, az Allianz vezető közgazdásza szerint a legtöbb ország adóssága nő, de másként fogja a helyzet sújtani az államokat. „Egyesek jobban elviselik a terhet, mert jelentős közép- és hosszútávú növekedési képességük van, mert fejlett a pénzpiacuk és világszerte elfogadják a valutájukat... mások pengeélen táncolnak, nincsenek forrásaik az egyre nagyobb adósságuk visszafizetésére” – mondta.

A Világbank által megnevezett 73 szegény országból egyedül Mongólia és Üzbegisztán tudott a nemzetközi piacokon hitelhez jutni.

„Sokan összeroskadnak az adósság alatt. Egyes afrikai országokban a költségvetési bevétel több mint fele megy el adósságszolgálatra” – mondta Emre Tiftik a Nemzetközi Pénzügyi Intézettől.

Néhány állam már csődöt jelentett, mások évek óta a fizetésképtelenség határán táncolnak – derül ki a Világbank adataiból.

Közben a dollárban elszámolt hitelek is fejfájást okoznak az amerikai valuta potenciális árfolyam-emelkedése miatt, sőt az USA sem ússza meg a dolgot: az IMF nemrég „aggasztónak” nevezte az Egyesült Államok eladósodottságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×