eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
gazdaság adósság tartozás
Nyitókép: Pixabay

Veszélyes terhet cipel a világgazdaság, néhány ország csődbe mehet az IMF szerint

A Nemzetközi Valutaalap összegezte a számokat.

Friss jelentésében az IMF közli: a globális adósság 2020-ban érte el a történelmi csúcsot a koronavírus-járványt követő gazdaságélénkítés miatt. Az azóta összegzett két évben csökkent az adósságteher, ám még mindig a Covid előtti szinten van - írta a Portfolio.

A világ teljes adóssága a GDP 238 százalékát teszi ki, ez kilenc százalékponttal magasabb, mint 2019-ben. Ez

235 ezer milliárd dolláros adóssághegyet jelent,

ami 200 milliárd dollárral magasabb, mint 2021 végén. Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a teljes adósságon belül az államok adóssága a GDP 92 százalékára rúg, míg a háztartások és vállalkozások esetében ez 146 százalék.

Az elmúlt évtizedekben Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben az adósságállomány növekedéséhez, mivel az ázsiai országban a hitelezés gyorsabban bővült, mint ahogy a GDP növekedett. Ugyan a kínai államadósság még mindig elmarad az USA és az eurózóna mögött, de a magánszektorban már 2010 körül lehagyta azokat.

Az IMF szakértői figyelmeztetnek:

  • a kormányoknak sürgős intézkedéseket kell tenniük, hogy csökkentsék az adósságból eredő sérülékenységet és hosszútávon visszafordítsák a tendenciát.
  • az alacsonyabb jövedelmű fejlődő országok számára kulcsfontosságú az adóbeszedés hatékonyságának javítása.
  • ahol már most fenntarthatatlan az adósságteher, ott a szigorú fiskális politika mellett az adósság egy részének átstrukturálására is szükség lehet többoldalú nemzetközi megállapodásokkal.

Ez utóbbival az IMF gyakorlatilag bevalotta, hogy egyes országokban ma már a rendezett államcsőd jelenthet csak kiutat az adósságcsapdából.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×