eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A gyors kamatemelkedés borított bankokat, bajra figyelmeztet az IMF-vezér

Vannak még sérülékeny pontok a bankszektorban Krisztalina Georgieva szerint.

Hosszúnak tűnhetnek az elmúlt hetek a bankpiacot aggódó szemmel figyelők számára: az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődje, illetve a svájci Credit Suisse-csoport kényszermegmentése (fúziója a nagy rivális svájci UBS-szel) után még mindig nem nyugszanak a piacok.

A Fitch Ratings legutóbbi negyedéves jelentése szerint az amerikai és az európai bankpiacokon tapasztalt legutóbbi viharok ellenére jelentősen meghaladta a globális pénzügyi intézmények körében végrehajtott pozitív hitelminősítői lépések száma a negatív döntésekét az idei első negyedévben.

Ezzel együtt is vannak azonban még aggodalmak. Az IMF ügyvezető igazgatója a kaliforniai Beverly Hillsben, a Milken Institute 2023 globális konferenciáján tartott beszédében állt elő egy figyelmeztetéssel - írta a Reuters alapján a Portfolio. Krisztalina Georgieva szerint a gyors kamatemelkedés jelentős szerepet játszott a bankrendszer gyenge pontjainak napvilágra kerülésében, és

a folyamatnak valószínűleg még nincs vége, újabb sebezhető pontokra derülhet fény.

A globális pénzügyi rendszer ellenálló képessége továbbra is próbára van téve, és számos intézmény, illetve piac esetében mutatkoznak még gyenge pontok.

Georgieva szerint a legutóbbi bankmentés során figyelemre méltó volt, milyen gyorsan szivárogtak el a betétek a First Republictól, ez a gyorsaság szerinte részben a közösségi média erejének köszönhető.

Ugyanakkor dicsérte a szabályozó hatóságokat is, és azt mondta, új szabályozási és közzétételi változtatásokra számít tőlük, legalábbis elindulhat ezzel kapcsolatban a gondolkodás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×