eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás első napján.
Nyitókép: MTI/AP/Omar Havana

Robert Fico Kína felé is kacsingat

A hivatalába múlt héten beiktatott szlovák miniszterelnök, Robert Fico első hivatalos külföldi útja a hagyományoknak megfelelően Csehországba vezet, de utána Budapestre és az új lengyel kormány megalakulása után Varsóba is készül. A kormányfő elmondta, az ország külpolitikai irányultsága nem változik, ugyanakkor szívesen ellátogatna Kínába vagy Vietnámba a szlovák gazdaság támogatása céljából.

Robert Fico nem szeretné, ha a szlovák külpolitika konzervatív, nehézkes lenne, és nem tudná képviselni a szlovák nemzeti érdekeket. Szlovákia külpolitikai irányultságát tekintve a kormányfő a héten hangsúlyozta, kormánya hozzáállása nem fog változni az uniós vagy a NATO-tagsághoz. „Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem fogjuk képviselni a saját szuverén álláspontunkat” – mondta Fico, és hozzátette, Szlovákiának nem érdeke Ukrajna katonai támogatása, más formában fogja felajánlani a segítségét.

A miniszterelnök először Csehországba, majd Németországba szeretne ellátogatni, és bízik benne, hogy Berlinben találkozhat Olaf Scholz német kancellárral. Ezt követően Magyarországra és Lengyelországba vezet majd az útja, mivel fontosnak tartja a visegrádi négyek partnerségének megerősítését. A V4-es országok együttműködését az uniós költségvetés felülvizsgálatának szempontjából is elengedhetetlennek tartja.

Robert Fico azt is elmondta, szívesen ellátogatna Kínába vagy Vietnámba a szlovák gazdaság támogatása céljából. Kína esetében a miniszterelnök a hatalmas beruházásokat, Vietnam esetében pedig a munkaerőt látja vonzónak, amire Szlovákiának nagy szüksége van.

„Mi itt Európában szerelmesek vagyunk magunkba. Azt hisszük, hogy mi vagyunk a legszebbek és a legjobbak, de aztán rájövünk, hogy a legolcsóbb és legjobb elektromos autók Kínában készülnek”

– fejtette ki a miniszterelnök, aki sajnálja, hogy a világ más régiói megelőzik Európát versenyképességben, és nem szeretné, ha Európa egy nap múzeummá válna. Megjegyezte, hogy csak akkor vesz részt kétoldalú látogatásokon, ha annak lesz értelme, és úgy érzi majd, hogy egy projekt politikai támogatása az adott országban konkrét eredményeket hoz.

Robert Fico külügyminisztere, Juraj Blanár is azt hangsúlyozza, hogy a külpolitikában Szlovákia nemzetállami érdekeit kell szem előtt tartani. A szlovák diplomácia új vezetője úgy véli, nem történhet meg az, hogy Szlovákia olyan javaslatokba egyezzen bele, amelyekről az EU-ban, a NATO-ban vagy más tagszervezetben tárgyalnak, de azok negatív hatással lennének Szlovákia lakosságára. Pozsony csak akkor fogja támogatni a következő, Oroszország elleni 12. szankciós csomagot, ha azt komoly elemzések előzik meg, azaz megvizsgálják, milyen hatással lesz az elfogadása Szlovákiára és az unióra. A szlovák külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a minisztérium ugyanazt a retorikát kívánja folytatni a főbb külpolitikai kérdésekben, amit a Smer párt folytatott a parlamenti választás előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×