eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Nincs elég bíró, megmenekülhetnek a legnagyobb bűnözők is

Nagy-Britanniában hónapokat, sőt, akár éveket csúsznak a szexuális és más erőszakot elkövető bűnözők perei, mert nincs elég bíró, aki levezethetné a tárgyalásukat. Mindez súlyosan megviseli a bűncselekmények áldozatait.

Rekordszámú bűncselekmény nem kerül a bíróságok elé Nagy-Britanniában, sok pert az utolsó pillanatban napolnak el – derítette ki az Independent című lap.

Az ok: nincs elég bíró és pályakezdő ügyvéd, aki átvehetné a nyugdíjba vonulók helyét. Továbbá: példanélküli várólista halmozódott fel a tárgyalásra váró ügyekből.

Egyes halasztások miatt akár hónapokat vagy éveket is várni kell a perekre, ami különösen megviseli az áldozatokat és a tanúkat. A börtönből a bíróságra vitt vádlottak gyakran céltalanul ücsörögnek a bíróságokon, majd közlik velük és a többi érintettel, hogy „jelenleg nincs elérhető bíró”.

Az Independent már korábban tudósított arról, hogy

vannak olyan vádlottak, akik öt évet várnak az ítéletükre.

Parlamenti képviselők, volt bírók és aktivisták közben dühösen ostorozzák a kormányt, amiért az igazságszolgáltatás éveken át történő alulfinanszírozása „vihart” okozott. „Nem lehet a levegőből elővarázsolni bírákat” – jegyezte meg egyikük.

„Megpróbáltuk olcsón megcsinálni az igazságszolgáltatást, de nem megy. Ennek fizetjük meg most az árát” – vallotta be önkritikusan a parlament igazságügyi bizottságának a konzervatív kormánypárthoz tartozó elnöke, Sir Bob Neil.

„Itt már többről van szó, mint repedésekről az egykori, világszínvonalú bűnügyi igazságszolgáltatási rendszerünkben” – mondta egy neve elhallgatását kérő ügyvéd.

A brit bűnügyi ügyvédek kamarája és az Independent elemzése szerint az idén 51 pert – köztük 10 nemi erőszak és 19 erőszakos cselekmény miatt indult eljárást – halasztottak el az április és június közötti időszakban. Ez duplája a 2020-at megelőző öt év negyedéves átlagának. (2020 azért lényeges év, mert az akkor elterjedt Covid-pandémia miatt nem tudtak normál módon működni a bíróságok.)

Emellett,

2023 első hat hónapjában 100 olyan, szexuális erőszak miatt indult büntetőpert folytattak le brit bíróságokon, ahol nem volt jelen bíró

– derült ki hivatalos adatokból. Ez több, mint a duplája a 2020-at megelőző évek átlagának.

A brit kormány azzal próbálja kezelni a helyzetet, hogy két éve 70-ről 75-re emelte a bírák nyugdíjkorhatárát. Nyugdíjas bírókat is visszacsábítottak a tárgyalótermekbe – az idén 250 ilyen bíró döntött. Emellett lazították azokat a szabályokat is, amelyek meghatározzák, hogy ki vezethet bűnügyi tárgyalásokat.

A bíróválságot súlyosbítja, hogy a korábbiaknál több komoly ügy – például szexuális bűncselekmény – kerül a bíróságok elé, és a tárgyalások levezetése hosszabb ideig tart, amihez tapasztalt bírókra van szükség. Az egyik veterán bíró megjegyezte: az ő idejében soha nem napoltak volna el nemi erőszak miatt pert, kivéve valami drámai fejleményt, „például ha meghalt a koronatanú”.

Címlapról ajánljuk

Lenéző elemzés Svájcból - így látják a magyar válogatottat a meccs előtt

Az alpesi ország közmédiája szerint nincs mitől tartani, hiába jutott ki Magyarország az Eb-re veretlenül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Pattanásig feszült a helyzet: bármikor kirobbanhat az újabb pusztító háború

Pattanásig feszült a helyzet: bármikor kirobbanhat az újabb pusztító háború

Az elmúlt két hétben látványosan felpörögtek az események Izrael és a libanoni Hezbollah iszlamista szervezet között: a terroristák két napja példátlan rakétatámadást indítottak Izrael északi területei ellen, Jeruzsálem pedig több válaszcsapással reagált. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága szerint készen állnak arra, hogy bevonuljanak Libanon déli részébe, a gázai harcok intenzitásának csökkenésének hála ráadásul most már az erők megosztása miatt is kevésbé kell aggódniuk. De milyen valószínűséggel robbanhat ki egy újabb háború és milyen esélyekkel indulhat a Hezbollah a világ egyik legprofibb fegyveres ereje ellen? Nézzük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×