eur:
389.22
usd:
363.63
bux:
68078.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Épülő ház Sanghajban 2023. augusztus 15-én. Az új lakások árai júliusban az előző év júliusához képest 0,1 százalékkal csökkentek Kínában.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Miért nem tesz Kína lépéseket a gazdasága megmentésére?

A kínai gazdaság gyengélkedése újabb jeleként amerikai csődvédelmet kért az az ingatlancég, amely a kínai lakáseladások 40 százalékáért felelős. Nyugati elemzők közben azt firtatják: a pekingi vezetés miért nem tesz többet a gazdaság megvédésre?

Az egész világon hullámokat vethet a két nagy kínai ingatlancég potenciális bedőlése. Heteken belül csődöt jelenthet a Country Garden, az egykor a hatalmas ország legnagyobb ingatlanfejlesztő és építőcége. Egy másik, az utóbbi hónapokban már többször emlegetett Evergrande pedig az Egyesült Államokban kért csődvédelmet. (Azért, hogy ha egy határokon átnyúló csődeljárás indulna, az amerikai eszközállomány védve maradjon, amíg megpróbálják átalakítani a céget).

Az Evergrande 2021-ben egyszer már fizetésképtelenséget jelentett, a Country Garden akkor megúszta. 2020 óta Peking bevezette „a három vörös vonal” politikáját, hogy limitálja az ingatlanágazat adósságszintjét. A cégeknek előírták: a rövid lejáratú tartozásaik 100 százalékát kell készpénzben tartaniuk; de azóta a kínai lakáseladásokért felelő cégek 40 százaléka dőlt be.

A vállalatok gondjai azt jelentik, hogy nem fizetik ki a beszállítóikat és a masszív beugrókat befizető ügyfelek nem tudják átvenni lakásaikat. Sőt, olyan aggodalmak is felmerültek, hogy

a pénzügyi bajok átterjedhetnek gazdaság más ágazataira, ami a külföldi kötvénytulajdonosokat is elérhetik.

A kínai vezetés eddig nem jelentett be semmilyen jelentős élénkítő programot, csak a központi bank próbálja megmenteni a nemzeti valuta árfolyamát. De miért nem tesz többet a hivatalos Peking? – teszi fel a kérdést több nyugati elemző.

Még Joe Biden amerikai elnök is aggódik, akinek komoly vitái vannak Kínával, köztük Tajvan miatt azért, ahogy Kína a demokráciát értelmezi, de a két ország viszonyát terhelik a kémvádak, a kínaiak által kikényszerített technológiaátadások, illetve szankciók és ellenszankciók. „Amikor a rossz fickóknak problémáik vannak, akkor rossz dolgokat csinálnak. Kína egy ketyegő időzített bomba” – nyilatkozta az amerikai elnök.

A Reuters által megszólaltatott Kína-szakértők szerint a válságos helyzetre adott késlekedés mögött az állhat, hogy

Hszi Csin-ping kínai elnök első számú prioritása a nemzetbiztonság, ami összeütközésbe kerül a gazdasági érdekkel, mert „elijeszti a befektetői pénzt, amire Pekingnek szüksége lenne”.

„A vezetés ködös, nem részletezett instrukciókat ad az illetékeseknek, hogy egyensúlyozzanak a gazdasági fejlesztés és a nemzetbiztonság között..., de ha nem tudják, mit akarnak tőlük, akkor halogathatják a döntéseket” – mondta Christopher Beddor, a Gavekal Dragonomics nevű cég igazgatóhelyettese.

Mások szerint a Kommunista Párt fél olyat lépni, amivel egyre több hatalomhoz jutna a magánszféra. Példaként említhető a a gazdaságilag káros Covid-korlátozások sulykolása, miközben a világ többi része már kinyitott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×