eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Csődvédelmet kért a kínai ingatlanfejlesztő óriás

Csődvédelmet kért a közel 340 milliárd dollár adóssággal küzdő kínai ingatlanfejlesztő óriáscég, az Evergrande csütörtök este az Egyesült Államokban a helyi csődtörvény 15. fejezete alapján, célja, hogy megállapodásra jusson a külföldi kötvénytulajdonosokkal adósságának átütemezéséről.

Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 32 milliárd dollár, ennek rendezésére, illetve átütemezése miatt folyamodott az amerikai bírósághoz, közleményében azonban

cáfolta azokat a médiainformációkat, hogy ez csődeljárást vonna maga után.

A kínai ingatlanfejlesztő megállapodást kötött az amerikai dollárban kibocsátott kötvényeinek befektetőivel a Hongkong és a Brit Virgin-szigetek jogrendje szerint, de a külföldi kötvénytulajdonosok miatt adósságának átütemezéséhez szüksége van a New York állam joghatósága alá tartozó New York városi bíróságok jóváhagyására.

Az első bírósági meghallgatásra szeptember 20-án kerülhet sor New Yorkban.

A kínai növekedés szempontjából kulcsfontosságú, a GDP közel negyedét adó ingatlan és építőipar ágazatban

a 2020-ban bevezetett szigorúbb finanszírozási szabályok és a világjárvány sok fejlesztőt a csőd szélére sodort.

Az adósságrefinanszírozás nehézségei és a likviditásszűke miatt több ingatlanfejlesztő nem tudta befejezni megkezdett projektjeit. A pandémia miatti bizonytalanság és a kínai gazdaság lassulása miatt visszaesett a kereslet, a lakásárak csökkenése pedig súlyosbította az ingatlanfejlesztők gondját.

Az Evergrande 2021 őszén több alkalommal is elmulasztotta teljesíteni kamatfizetéseit az esedékes dollárkötvényei után, és már akkor is felmerült a fizetésképtelenség lehetősége.

Elemzők szerint az ingatlanfejlesztő nagyságához mérhető kínai vállalat még nem került ilyen súlyos helyzetbe. A cég csődje láncreakciókat válthat ki az ingatlanfejlesztői piacon, és ezen keresztül a kínai pénzügyi rendszert is alááshatja.

Az elmúlt napokban több kedvezőtlen hír is érkezett a szektorból. Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társasága, a Country Garden szeptember elején lejáró, 3,9 milliárd jüan (540 millió dollár) értékű belföldi (onshore) kötvényei visszafizetésének elhalasztását jelentette be, míg az egyik legnagyobb pénzügyi közvetítő (árnyékbank), a Zhongzhi Enterprise Group ellen vizsgálat indult, mivel számos ügyfele, köztük több tőzsdén jegyzett társaság felé leállította a kifizetéseket a már lejáró befektetési termékeik után.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×