eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Belehúzott az európai uniós pénzek lehívásába Szlovákia

Júniusban közel négyszer annyi támogatást hívtak le az alapokból, mint áprilisban vagy májusban. Az év végéig még 3,7 milliárd euró áll rendelkezésre a régi uniós alapokból. Ebből az összegből 2,4 milliárd eurót kell Szlovákiának lehívnia klasszikus projektek révén.

Hogy az uniós források felhasználása szempontjából Szlovákia a legrosszabbul teljesítő uniós tagországok közé tartozik, arra az Állami Számvevőszék is felhívta a figyelmet. Ľubomír Andrassy, a számvevőszék elnöke június elején azt mondta, hogy az utolsó olyan év elején, amely során Szlovákia még a korábbi programozási időszak európai pénzügyi támogatásait felhasználhatja, a teljes keretnek csak kevesebb mint a 65 százalékát használta fel.

Az idei évre így több mint 5 milliárd euró maradt.

Az elnök szerint európai összehasonlításban Szlovákia hosszú ideje a legrosszabbul teljesítő tagországok közé tartozik, csak Spanyolország és Olaszország van még nála is kilátástalanabb helyzetben.

Balík Péter, a szlovák szakértői kormány magyar származású régiófejlesztési minisztere a legutóbbi kormányülés után viszont már jelezte, hogy a kabinet által foganatosított intézkedések működnek, és egyre hatékonyabban zajlik az európai uniós pénzek lehívása. Ódor Lajos kabinetjének kinevezése óta két hónap telt el. A miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy a kormány hivatalba lépése óta a támogatások lehívása 593 millió euróval emelkedett, ami 4,1 százalékos növekedést jelent.

Míg az előző kormány áprilisban és májusban 100–120 millió eurót hívott le, addig a szakértői kormánynak júniusban négyszer többet sikerült, összesen 458 millió eurót.

A pozsonyi Új Szó napilap cikke szerint az év végéig még 3,7 milliárd euró áll rendelkezésre a régi uniós alapokból. Ebből az összegből 2,4 milliárd eurót kell Szlovákiának lehívnia klasszikus projektek révén. A régiófejlesztési tárca tájékoztatásában kiemelte, az Integrált Regionális Operatív Programból átcsoportosítják a pénzeszközöket más fontos célkitűzések finanszírozására. Például az ukrajnai háború okozta migrációs válság következményeinek kezelésére és az energiaválság miatt bajba került háztartások megsegítésére. „2,4 milliárd eurót kell lehívnunk, a kimerítetlen források kockázatát 800 millió euróra azonosítottuk, amikor beléptünk a kormányba. Az egész kabinetet bevetettük, hogy ezen javítsunk. Szeptemberben lesz a projektkockázati jelentés áttekintése. Ezután döntünk majd arról, hogy mely forrásokat csoportosítjuk át más projektekre.

Az a célom, hogy a rizikós 800 milliót kevesebb mint a felére csökkentsük”

– jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök.

A kormánytagok tájékoztatására szinte azonnal reagált az ellenzéki Hlas párt, és számon kérte az előző kormányok gyenge teljesítményét. „A szakértői kormány ma megerősítette, hogy elődjeik teljesen alkalmatlanok voltak. A kabinet négyszeresére gyorsította fel a régi uniós források lehívását, és még mindig 3,7 milliárd euró kimerítetlen forrásunk van. Ez azt jelenti, hogy Igor Matovič és Eduard Heger kormánya szó szerint semmit sem csinált” – rótta fel Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×