eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Eduard Heger szlovák miniszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Épp most robban szét az ideiglenes szlovák kormány

Két nap alatt az ügyvezető szlovák kormány két minisztere jelezte távozási szándékát.

Rastislav Kácer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Caputová államfőtől megbízatása visszavonását, Samuel Vlcan agrárminiszter pedig már csütörtökön tette ugyanezt. A kérelmek elbírálását későbbre ígérte az államfői hivatal.

A jelenleg szolgálati úton külföldön tartózkodó Rastislav Kácer pénteken jelezte távozási szándékát az államfőnek, ez irányú hivatalos kérelmét azonban egyelőre nem nyújtotta be - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az államfői hivatal megerősítésére hivatkozva. Az ügyvezető külügyminiszter távozási szándékának indoklásáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos információt.

Az ügyvezető szlovák agrárminiszter - aki áprilisban egészségre káros növényvédőszer-tartalma miatt betiltotta az ukrán gabona és több más termék behozatalát az országba - csütörtökön kézbesítette felmentési kérelmét az államfőnek. Samuel Vlcan távozási szándékát egy, a napokban nyilvánosságra került, a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta. A szlovák hírügynökség jelentése szerint Vlcan családi cége 1,4 millió eurós (megközelítőleg 520 millió forint) vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. Az államfői hivatal a jövő hétre ígérte a felmentési kérelem elbírálását.

Eduard Heger kabinetje tavaly decemberben megbukott egy - a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok kezdeményezése alapján - ellene tartott bizalmi szavazáson a pozsonyi parlamentben, s a kormány azóta ügyvezetőként látja el feladatait. A pozsonyi törvényhozás januárban jóváhagyott határozata szerint Szlovákiában szeptemberben tartják meg az előrehozott parlamenti választásokat.

A Heger-kabinet parlamenti bukását követően többször, így az elmúlt napokban is felmerült egy szakértői kormány kinevezésének lehetősége. Ezt a lehetőséget az ellenzéki pártok egy része, köztük a Richard Sulík vezette liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) támogatja. Ezzel ellentétben a szakértői kormány kinevezését instabilitást hozó intézkedésnek tartják a kormánykoalíció pártjai, élükön Eduard Heger ügyvezető kormányfővel, aki rendkívüli televíziós beszédében azt hangsúlyozta, hogy az instabilitás elkerülése érdekében az ügyvezető kormánynak kell maradnia a szeptemberi választásokig.

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Irány (Smer-SD) szerint a parlamenttel folytatott egyeztetés nélkül, kizárólag az államfő döntése alapján kinevezett, a választók megbízatását nélkülöző szakértői kormány nem lehet megoldás a jelenlegi helyzetre. Az Irány elnöke, Robert Fico ezzel kapcsolatban pénteken bejelentette: az hozhat megoldást, ha a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választásokat korábban, már júliusban megtartanák, s ezzel összefüggésben pártja rendkívüli parlamenti ülést fog kezdeményezni.

Eduard Heger a kialakult helyzettel kapcsolatban a jövő hétre találkozót jelzett előre Zuzana Caputová államfővel. Egy esetleges szakértői kormány kinevezéséről Szlovákiában az államfő hozhat döntést, akire ilyen esetben ideiglenesen átszáll a kormányzati jogkörök egy része. Caputová korábban nem zárta ki egy szakértői kormány kinevezésének lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×