eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Zuzana Caputová szlovák államfő a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Petr Pavel cseh államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Magyar vezetésű szakértői kormányt jelentett be Szlovákiában Zuzana Čaputová

Az elmúlt napokban egyre valószínűbbé vált, hogy Eduard Heger megbízott szlovák miniszterelnök kormánya e héten befejezi működését, és Zuzana Čaputová államfő szakértői kormányt nevez ki északi szomszédunknál. Az ellenzék már régen ezt követeli, ettől várja a politikai helyzet stabilizálódását. Az Eduard Heger kormányát támogató pártok képviselői szerint azonban még nagyobb káosz jöhet egy új kormány kinevezésével.

Eduard Heger kabinetje tavaly decemberben megbukott egy ellene tartott bizalmi szavazáson a pozsonyi parlamentben, s a kormány azóta ügyvezetőként látta el feladatait. Ez az ügyvezető kabinet azonban a legnagyobb jóindulattal sem volt nevezhető stabilnak, sőt. A múlt hét utolsó napjaiban a kabinet két minisztere is jelezte távozási szándékát: a magyar kormányzatot folyamatosan bíráló Rastislav Káčer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Čaputová államfőtől megbízatása visszavonását, Samuel Vlčan agrárminiszter pedig már csütörtökön tette ugyanezt.

Eduard Heger kormányfő korábban elismerte, hogy az általa vezetett kormány is hozzájárult a jelenlegi káoszhoz, de úgy vélte, egy szakértői kormány kinevezése még nagyobb fejetlenséget eredményezne. Heger azonban vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, az eseményekre reagálva lemond a funkciójáról, visszaadja megbízását a köztársasági elnöknek. A kormányfő több lehetséges megoldást is felvázolt a jelenlegi helyzetre, az államfő viszont nem fogadta el ezeket. „Ezért úgy döntöttem, arra kérem az államfőt, mentsen fel a miniszterelnöki posztról” – jelentette ki Eduard Heger.

Zuzana Čaputová ezután Boris Kollár házelnököt, majd magát Eduard Hegert is fogadta az elnöki palotában. Vasárnap délután megtartott sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök bejelentette, hogy

a május 15-ével kezdődő héten nevezi ki a szakértői kormányt, amelynek elnöke Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank magyar nemzetiségű alelnöke lesz.

A szakértői kormány csapata már összeállt, a miniszterek személyéről az államfő elsőként a politikai pártok vezetőit tájékoztatja majd a következő napokban. Megjegyezte, hogy a szeptember végi előrehozott parlamenti választásokig még csaknem fél év van hátra. Szerinte ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a szakértői kormány stabilizálja a helyzetet, és előrehozott választásokhoz vezesse Szlovákiát.

Zuzana Čaputová hangsúlyozta, hogy az új kormány tagjainak kiválasztásakor a szakmaiság volt a fő szempont. „Csak olyan emberek szerepelnek a listán, akik nem indulnak a következő parlamenti választásokon. A cél az, hogy a választások előtti versenyben egyik politikai pártot se részesítsük előnyben” – tette hozzá.

Arra is felszólította a politikusokat, hogy ne terjesszenek álhíreket egy progresszív puccsról.

Szlovákia történetében eddig nem volt még példa arra, hogy a végrehajtói hatalmat szakértői kormány vegye át. Zuzana Čaputová korábban azért nem nevezett ki szakértői kormányt, mert Eduard Heger kabinetje számos törvényjavaslatot készített elő a gazdaságélénkítési tervről, az energiaválság megoldásáról, az önkormányzatok és a szegénységben leginkább érintettek megsegítéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×