eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Zuzana Caputová szlovák elnök (j3) a az új, szakértői szlovák kormány tagjaihoz szól az Ódor Lajos magyar nemzetiségű miniszterelnök (b4) vezette kabinet kinevezési ünnepsége után a pozsonyi államfői hivatal, a Grassalkovich-palota előtt 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Gyalog és tömegközlekedéssel érkezett a magyar vezetésű új szlovák kormány a beiktatására

A pozsonyi elnöki palotában Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök hétfőn kinevezte az Ódor Lajos vezette új szlovák kormányt. A magyar miniszterelnök magnéziumtablettát kapott ajándékul elődjétől, mondván, bírja idegekkel a megpróbáltatásokat.

A pozsonyi Grassalkovich-palotához – ahol a szakértői kormány kinevezése történt – az új miniszterek némelyike gyalogosan, némelyike, mint maga a miniszterelnök, Ódor Lajos is, tömegközlekedéssel érkezett, s csak a hivatalos ceremónia után vette át szolgálati limuzinját.

„A legjobb és legpragmatikusabb teljesítményt várjuk el az új kabinettől. Legyen szó a reformok végrehajtásáról, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a gazdaságélénkítési terv egyéb mérföldköveinek teljesítéséről, de természetesen az állami költségvetés előkészítéséről és az államháztartás fenntarthatósága felé tett lépésekről is” – üzente Zuzana Čaputová államfő az új kormány tagjainak.

Az elnöki palotában lezajlott hivatalos ceremóniát követően

Eduard Heger leköszönő miniszterelnök a kormányhivatalban fogadta utódját, s egy doboz magnéziumtablettát adott át neki ajándékként, hogy bírja idegekkel az előtte álló munkát.

A kormányfőként tartott első sajtótájékoztatóján Ódor Lajos elmondta, rövid távú céljai közé tartozik az állam működésének biztosítása a szeptemberi előrehozott választásig, valamint kiegyensúlyozott költségvetési tervezet elkészítése és az európai külpolitikai irányvonal megőrzése. Ez utóbbinak megfelelően Martin Sklenár védelmi miniszter és Miroslav Wlachovský külügyminiszter is megerősítette, hogy

Szlovákia folytatja Ukrajna támogatását.

Ódor Lajos arról is beszélt, hogy a miniszterei nem fognak a médiában veszekedni és butaságokra pazarolni a drága idejüket.

Pozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke (balról, az előtérben) és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált.
MTI/EPA/Christian Bruna
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke (balról, az előtérben) és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Szlovákia jövője szempontjából az uniós támogatások hatékony felhasználását, a tehetséges fiatalok hazai érvényesülését és az elesettek megsegítését sorolta a fő feladatok közé. Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke öt alapelvet nevezett meg, melyek alapján a kormánya működését tervezi.

  • Kultivált párbeszéddel stabilitást és nyugalmat akar teremteni,
  • a hangsúly a szakmai hozzáálláson lesz.
  • Leszögezte, kabinetjének komoly ambíciói vannak azon a téren, hogy előbbre vigye Szlovákiát.
  • További alapelv az ország összefogása. A szakértői kormány nem fog kényes kulturális-etikai kérdéseket megnyitni. „Olyan témákkal akarunk foglalkozni, amelyek összekötnek bennünket, amelyekben közösek az érdekeink” – tette hozzá Ódor Lajos.
  • Végezetül a köz szolgálatát emelte ki, emellett a kormány biztosítani akarja a folytonosságot.

A kormányfő azt is leszögezte, a miniszterek szabad kezet kapnak az államtitkárok kiválasztásánál. Szintén fontosnak tartja olyan költségvetési tervezet összeállítását, amely elfogadható lesz az új kormánykoalíció számára. Az Ódor Lajos vezette szakértői kormány a tervek szerint a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választásig látja majd el feladatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×