INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

tüdőbetegség

kutatás

sanofi

regeneron

Female pulmonologist or oncologist holding chest X-ray scan, inspecting COVID-19 patient lungs, wearing PPE uniform,Coronavirus acute respiratory virus disease infection causing breathing problems

Jelentősen javítja a dohányosok tüdejét egy gyógyszer

Egy már engedélyezett asztma- és ekcémagyógyszer segíthet enyhíteni a dohányosok tüdőproblémáit. A szerrel folytatott III. fázisú klinikai vizsgálat biztató eredményeket hozott.

A francia Sanofi gyógyszergyár Dupixent nevű szere lehet az újabb olyan már engedélyezett gyógyszer, amelyet más panaszokra is felírhatnak. Egy közlemény szerint minden célt elértek a dohányosok tüdejének kezelésére irányuló vizsgálatban.

A Regeneronnal közösen kifejlesztett Dupixent egy késői stádiumú vizsgálatban

30 százalékkal csökkentette a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) közepes vagy súlyos akut súlyosbodását.

A COPD potenciálisan halálos betegség, amelyet a tüdőfunkció fokozatos romlása jellemez.

A Sanofi és a Regeneron közölte, hogy a 939 jelenlegi vagy volt dohányos résztvevővel végzett III. fázisú vizsgálat a tüdőfunkció, az életminőség és a COPD légúti tünetei terén is javulást mutatott.

"A COPD sürgős globális egészségügyi problémát jelent, és közismerten nehezen kezelhető betegség, amely számára több mint egy évtizede nem hagytak jóvá újszerű kezelést" - mondta George Yancopoulos, a Regeneron tudományos igazgatója.

A Sanofi korábban azt jósolta, hogy a Dupixent akár 13 milliárd eurós éves forgalmat fog generálni, mivel igyekszenek kiterjeszteni az alkalmazását számos gyulladásos betegségre.

A befektetők még ennél is többre számítottak, részben annak reményében, hogy az injekciót COPD kezelésére is alkalmasnak találják majd – erre a betegségre korábban nem fókuszált a vállalat.

A két cég közölte, hogy a teljes hatékonysági és biztonsági eredményeket később mutatják be.

A nemkívánatos események általános aránya a Dupixent esetében 77 százalék, a placebónál 76 százalék volt.

A vállalatok bejelentették, hogy az Európai Bizottság az Európai Unióban engedélyezte a Dupixentet a hat hónapos és ötéves kor közötti, szisztémás kezelésre alkalmas gyermekek súlyos atópiás dermatitiszének kezelésére.

A Dupixentet az EU januárban a nyelőcsövet károsító, úgynevezett eozinofil nyelőcsőgyulladás kezelésére is engedélyezte.

Nyitókép: Plyushkin/Getty Images

Kapcsolódó hang

Jelentősen javítja a dohányosok tüdejét az asztma és ekcémagyógyszer
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018