eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
2020. február 20-án a szlovákiai parlamenti választások televíziós vitáján, Pozsonyban készült kép Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökről. Pellegrinit 2020. február 22-én éjjel magas lázzal járó felső légúti fertőzés miatt kórházba szállították. Szlovákiában február 29-én tartanak parlamenti választásokat.
Nyitókép: Martin Divisek

Zuzana Caputová egyelőre ellenáll a forrongó ellenzéknek

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerint Eduard Heger megbízott miniszterelnök e héten történt pártalapítása és korábbi pártjának elhagyása nem ok a szakértői kormány kinevezésére, mert abban – Hegerrel ellentétben – olyan miniszterek lennék, akik nem indultak a parlamenti választáson. Az államfő addig nem tervezi a szakértői kormány kinevezését, amíg a Heger-kabinet nem követ el súlyos hibát.

Szlovákiában karácsony óta arról folyik a vita, hogy ki és milyen formában irányítsa az országot a szeptember végi előre hozott parlamenti választás időpontjáig. Decembertől Eduard Heger ügyvezető miniszterelnökként vezeti kabinetjét, kormánya ugyanis megbukott egy ellene indítványozott bizalmi szavazáson a parlamentben.

Az ellenzéki pártok, melyek szerették volna, ha az előre hozott parlamenti választásra már a nyár elején sor kerül, bírálják a köztársasági elnököt, amiért a Heger-kabinet helyett nem akar kinevezni egy szakértői kormányt. „Zuzana Čaputová államfőnek szakértői kormányt kellene kineveznie, amely az előre hozott választásig irányítaná az országot” – jelentette ki Peter Pellegrini volt kormányfő, a Hlas párt elnöke. Hangsúlyozta, hogy a megbízott kormányfő és a miniszterek nagy része már egy új párt tagjai, s ez a hét közepén megalakult új párt, a Demokraták, nem indult a legutóbbi választáson.

Heger az OĽaNO-ból való távozását követően a Demokraták elnöke lett, melynek ambíciója, hogy egyesítse a jobbközép pártokat, és a tisztességre, a szakmaiságra és a konstruktív párbeszédre alapozzon. A Demokraták tagja Jaroslav Naď védelmi- és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is, ők eddig szintén az OĽaNO tagjai voltak. Pellegrini szerint ezeknek a minisztereknek távozniuk kell, mert kiléptek abból a pártból, amelyet a miniszteri posztok megilletnek.

„Elfogadhatatlan, hogy Eduard Heger e héten megalakult új pártja adja a legtöbb minisztert, mikor a pártot még be sem jegyezték a belügyminisztériumban”

– mondta a korábbi miniszterelnök, hozzátéve, ez a választók otromba átverése, a Demokraták párt miniszterei pedig kormányautókból fogják végigcsinálni a kampányukat. Az ellenzéki pártvezér szerint a szakértői kormány kinevezése megnyugtatná a kedélyeket és megakadályozná, hogy a szélsőségesek részt kérjenek maguknak a hatalomból.

Zuzana Čaputová államfőt azonban nem hatotta meg Peter Pellegrini bírálata. Szerinte Eduard Heger ügyvezető kormányfő távozása az OĽaNO mozgalomból nem ok a szakértői kormány kinevezésére.

„Egyes ellenzéki pártok a szakértői kormányt említik alternatívaként, de egy ilyen kormánynak sem lenne semmi köze az előző parlamenti választáshoz, sem az egész kormányzati ciklushoz. Heger és az OĽaNO-ból távozó miniszterek indultak a választáson” – jelentette ki az államfő.

Az új párt létrejöttét Zuzana Čaputová nem tekinti az országra nézve súlyos helyzetnek vagy a kormány kudarcának. Elmondta,

akkor nevez ki szakértői kormányt, ha a Heger-kabinet súlyos mulasztást követ el.

„A kormányfő tisztában van ezzel. Nagyon figyelek egyes ágazatokra. Vannak változások, személyi változások is, pontosan azért, hogy ezeken a fontos területeken ne valljon kudarcot az ország” – jegyezte meg a köztársasági elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×