eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezőben 2021. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Beindult az üzengetés a szlovák kormányfő pártalapítása után

Új párt megalakítását jelentette be Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök. A Demokraták elnöke maga Heger lesz, tisztességes, szakértői politizálást, konstruktív párbeszédet és a reformok folytatását tűzte ki célul. A párt a jobbközép politikai erőket akarja egyesíteni Szlovákiában. Azt azonban azonnal elutasította, hogy korábbi pártja, az OĽaNO és a Demokraták egyesülnének a szeptemberi előre hozott választás előtt.

Eduard Heger tavaly áprilisban került a szlovák kormány élére, miután lemondott a kormánykoalíció legnagyobb pártját, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeket, azaz az OĽaNO mozgalmat vezető Igor Matovič. Decembertől Heger ügyvezető miniszterelnökként vezeti kabinetjét, kormánya ugyanis megbukott egy ellene indítványozott bizalmi szavazáson a parlamentben. A törvényhozás január végén elfogadott határozata szerint szeptember végén előre hozott parlamenti választást tartanak az országban.

A választási kampány tehát javában tart, mindenki helyezkedni próbál. Eduard Heger is, aki 2016-os és a 2020-as parlamenti választásokon is az OĽaNO színeiben szerzett mandátumot, mostantól viszont a kedden bejelentett új pártot, a Demokratákat fogja vezetni. Az új párt ambíciója, hogy egyesítse a jobbközép pártokat, és a tisztességre, a szakmaiságra és a konstruktív párbeszédre alapozzon. A párt programja több pillére fog épülni, ezek

  • az egészségügy és a környezetvédelem,
  • az oktatás,
  • a kultúra,
  • a biztonságpolitika, továbbá
  • az erős régiók és
  • a polgári társadalom, valamint
  • a rászorulókról való gondoskodás.

„A Demokraták párt az emberi jogok védelmét és az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartását kínálja, szakmaiságot és a populizmus elutasítását” – jelentette ki Edurad Heger. Közölte, hogy több más párttal is tárgyalnak, emellett szakértőket és közéleti személyiségeket is arra biztatott, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A koalíciós pártok elnökeivel is egyeztetett arról, hogy

ő és a megbízott miniszterek az előre hozott választásig a posztjukon maradnak.

Elmondta, hogy van támogatottsága a megbízott kormánynak, és a törvényjavaslatokat el kell fogadni a parlamentben.

Eduard Heger elutasította a Demokraták és korábbi mozgalma, az OĽaNO választás előtti egyesülését.

A párt tárgyal a parlamenten kívüli kereszténydemokratákkal és a magyar Szövetséggel is.

Visszautasítják ugyanakkor a Robert Fico vezette Smerrel, a Peter Pellegrini által irányított Hlassal való együttműködést.

Visszhang

Pellegrini a bejelentést úgy kommentálta, hogy Heger átverte a választókat.

„Mától a válság sújtotta Szlovákiának egy párton kívüli kormányfője van, akinek nincs a választási eredményt tükröző parlamenti támogatottsága. Csak a saját politikai előmenetele érdekli” – fogalmazott a Hlas elnöke, aki szerint Heger a kudarcok és egy amatőr garnitúra megtestesítője.

Az OĽaNO mozgalom, amelyből most az ügyvezető kormányfő kilépett, gratulált Eduard Hegernek az új pártjához, és emlékeztette, ne feledkezzen meg a fair play játékról.

„Az OĽANO emberei mindig hűségesen kiálltak melletted, ezért elsősorban azt kívánjuk, hogy máshol is ilyen emberekre találj” – üzente Igor Matovič korábbi miniszterelnök, az OĽaNO vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×