eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin
Eduard Heger szlovák miniszterelnök a V4-Egyiptom csúcstalálkozó utáni sajtónyilatkozaton, a Várkert Bazárban 2021. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Új pártot alakít a miniszterelnök Szlovákiában

Eduard Heger a 2016-os és a 2020-as parlamenti választásokon is az OLaNO színeiben szerzett mandátumot.

Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök új politikai párt megalakítását jelentette be kormánya néhány miniszterével együtt tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Eduard Heger tavaly áprilisban került a kormány élére, miután lemondott a kormánykoalíció legnagyobb pártját, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Igor Matovic. Decembertől Heger ügyvezető miniszterelnökként vezeti kabinetjét, kormánya ugyanis megbukott egy ellene indítványozott bizalmi szavazáson a parlamentben. A törvényhozás január végén elfogadott határozata szerint szeptember végén előrehozott parlamenti választásokat tartanak az országban.

Eduard Heger, aki a 2016-os és a 2020-as parlamenti választásokon is az OLaNO színeiben szerzett mandátumot,

a most bejelentett párt, a Demokraták (Demokrati) elnöke lesz.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint az új párt ambíciója, hogy egyesítse a jobbközép pártokat, s "a tisztességre, a szakmaiságra és a konstruktív párbeszédre alapozzon". Kedden az új párt alapítói bejelentették, hogy pártjuk részévé válik a Miroslav Kollár vezette, liberális Együtt (Spolu), amely a legutóbbi parlamenti választásokon az ugyancsak liberális Progresszív Szlovákia párttal koalícióban indult, s nem jutott be a parlamentbe.

A Demokraták megalakítását bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Ján Budaj, a környezetvédelmi tárca vezetője, aki az 1989-es rendszerváltozás vezető arcaként került a politikába, s azóta már 6 pártnak volt tagja. Róla az idén került nyilvánosságra egy dokumentum, amely szerint a rendszerváltozás előtti időkben együttműködési egyezményt írt alá a csehszlovák kommunista titkosrendőrséggel, az StB-vel. Az új pártot fémjelző személyiség lesz Karol Hirman, a gazdasági tárca megbízott vezetője, Jaroslav Nad védelmi miniszter, aki korábban a Globsec euroatlantista agytröszt egyik vezetője volt, valamint Rastislav Kácer ügyvezető külügyminiszter, korábbi budapesti nagykövet is, akinek több, az utóbbi hónapokban Magyarországgal kapcsolatban tett kijelentése felháborodást és tiltakozást váltott ki.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×