eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes
Szlovák katonák szállnak fel helikopterükre a Magyar Honvédség (MH) 86. Szolnok Helikopter Bázisán 2012. szeptember 13-án, ahol a Logical Decision 2012 elnevezésű többnemzeti helikopteres harcászati gyakorlat zárógyakorlatát tartották. A bemutatón a szárazföldi alakulatok két elfogott pilóta kiszabadítását, a légi személyzetek pedig a helikopterek alkalmazását gyakorolták.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Szlovákia védettebb, mint valaha - állítja az ország védelmi minisztere, Jaroslav Naď

A varsói B9-es csúcsról hazatérve Zuzana Čaputová államfő pedig azt mondta: a Szlovákia által nyújtott katonai és más segítség mértéke összhangban volt az ország kapacitásaival.

Az Ukrajnában dúló háború első évfordulója alkalmából számot vont a szlovák védelmi minisztérium. A tárca megbízott vezetője, Jaroslav Naď elmondta, hogy Szlovákia területén a szövetséges katonák maximális létszáma háromezer lehet, s ebből jelenleg több mint ezer hivatásos katona van jelen Szlovákiában a NATO többnemzetiségű harccsoportjában.

„A szövetségesek jelenlétének célja az elrettentés, az összetartás felmutatása, illetve annak kinyilvánítása, hogy együttesen készek vagyunk védekezni bármilyen veszély ellen” – közölte a miniszter azzal kiegészítve, hogy a szövetségesek a katonákon kívül modern haditechnikát is küldtek Szlovákiába, melynek köszönhetően az ország védettebb, mint valaha.

Jaroslav Naď emlékeztetett, az Ukrajnának nyújtott segítség egyben a biztonságunkba való befektetés is.

„Nem csupán nemzetbiztonsági érdek, hogy sikerüljön minél távolabb tartani a háborút Szlovákia keleti határaitól” – mondta. Szlovákia eddig több mint 168 millió euró értékben nyújtott segítséget keleti szomszédjának. A védelmi tárca szerint a katonai felszerelések adományozásával Szlovákia nem gyengítette saját védelmi képességét. A tárcavezető megerősítette, hogy amíg a most kormányzó ügyvezető kabinet irányítja az országot, addig nem zárkóznak el a katonai segítségnyújtástól.

Szlovákia a háború kirobbanása óta eltelt egy évben már szállított Ukrajnának S-300-as légvédelmi rendszert, Božena aknamentesítő harcjárműveket, öt szállítóhelikoptert, lőszert és üzemanyagot. Az ugyancsak Ukrajnának adományozott 30 darab BVP-1 gyalogsági harcjárművet fokozatosan Leopard 2 harckocsikra cserélik Németországból.

Pozsony eddig 82 millió eurót kapott az Európai Békealapból a segítségnyújtásért.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a lengyel fővárosban megrendezett B9-es csúcsról hazatérve úgy fogalmazott, a Szlovákia által nyújtott katonai és más segítség mértéke összhangban volt az ország kapacitásaival. A Bukaresti Kilencek varsói találkozóját fontosnak tartotta, ami pedig a háborús helyzet értékelését illeti, elmondta, a B9-ek egyetértenek abban, hogy Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig védekezik.

Az államfő ugyanakkor figyelmeztetett: az ukrajnai háború kapcsán információs háború zajlik. Ez szerinte veszélybe sodorja a biztonságunkat, valamint aláássa az állam és az állami intézmények tekintélyét. A közvélemény manipulációját is megemlítette. Mivel szerinte sokan hisznek a dezinformációknak, felszólította az embereket, hogy ellenőrizzék az információkat, és ne higgyék el a virtuális világban terjedő, illetve az egyes politikusok által terjesztett hazugságokat. Példaként a szlovákiai katonai mozgósítás hírét említette, amit szándékosan terjesztett hazugságnak tart.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×