eur:
389.76
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Megvilágított épületek a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2019. november 17-én a prágai Narodni utcában, ahol annak idején rendőrök rátámadtak a tüntető fiatalokra. 1989-ben ezen a napon kezdődött az a diáktüntetés, amely elindította a csehszlovákiai rendszerváltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

30 éves Csehország és Szlovákia - megérte a szakadás?

A január 1-jei évforduló alkalmából készített közvéleménykutatás szerint Szlovákia lakosságának közel 46 százaléka szerint előny az önállósulás. De egy másik felmérés is készült, amely arra mutat rá, hogy a szlovákiai lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével.

A megkérdezettek 45,8 százaléka véli úgy, hogy előnyt jelentett Csehszlovákia kettéválása, ebből 18,7 százalék határozottan előnyösnek tartja ezt. Majdnem ugyanennyien, azaz a válaszadók 44,6 százaléka nem tartja előnyösnek a szétválást, ebből 19,8 százalék gondolja ezt határozottan – derül ki az AKO közvéleménykutató-ügynökség által készített exkluzív felmérésből.

Az ügynökség december 6. és 12. között végezte a reprezentatív felmérést 1000 válaszadó bevonásával. A kérdés így hangzott: Néhány napon belül megemlékezünk Csehszlovákia szétválásáról és az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulójáról. Véleménye szerint ez a lépés előnyös volt, vagy nem volt előnyös Szlovákia polgárai számára?

Az ország kettéválását az átlagosnál többen tartják előnyösnek a legfiatalabbak, azaz a 18 és 33 év közötti válaszadók, a képzettebbek, vagyis az érettségizettek, illetve a középfokú végzettségű válaszadók és a diplomások között, valamint Pozsony, Eperjes és Zsolna megye lakosai. Inkább negatívan értékelik a lépést az 50 és 65 év közötti válaszadók és a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, valamint Nyitra és Besztercebánya megye lakosai. A magyar nemzetiségű lakosok, illetve a Szövetség párt és a Magyar Fórum szavazói is inkább negatívan értékelik Szlovákia és Csehország három évtizeddel ezelőtti szétválását.

Egy másik felmérés is készült decemberben, amely arra mutat rá, hogy a szlovákiai lakosság több mint fele elégedetlen a demokrácia működésével. A Median ügynökség által begyűjtött adatok szerint az ország lakosságának 38 százaléka elégedett a demokrácia működésével, 57 százalékuk azonban elégedetlen.

A felmérésből kiderült, hogy

az ország lakosságának 52 százaléka szerint demokratikus a rendszer.

„Főként a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozók, az alap- vagy felsőfokú végzettségűek, Pozsony és Nagyszombat megye lakosai, illetve a legmagasabb jövedelműek gondolják így” – tájékoztatott a Median.

A felmérés szerint az alapvető emberi jogok és szabadságjogok közül Szlovákia lakosainak az élethez, a szabadsághoz, a gondolat szabadságához, a lelkiismereti és a vallásszabadsághoz vagy a szabad mozgáshoz való jog a legfontosabb. Az ország lakossága

  • a véleménynyilvánítás szabadságát és
  • az információhoz való jogot,
  • a közügyek intézésében való közvetlen vagy választott képviselőik útján történő részvételt, valamint
  • a gyülekezési jogot

tartják a legfontosabbnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Erősödött a forint szerdán, ez pedig lendületet vett a Fed kamatdöntését követően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult: nem módostottak az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%. A Fed közleménye szerint a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a kiváráson túl nem sok teendője van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×