eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőmaszkos utasok a pekingi nemzetközi repülőtéren 2022. december 29-én. A kínai kormány az előző napon jelentette be, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak. Erre reagálva Japán és az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utazóra. Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Újabb ország kötelezi tesztelésre az érkező kínaiakat, Brüsszel még tárgyal

Jelentések szerint az utasok fele covidos volt egy Kínából Olaszországba tartó repülőn. Mindez azután következett be, hogy Peking látványos hátraarcot hajtott végre és feladta eddigi „zéró Covid”-politikáját, aminek nyomán elszabadultak a fertőzések. Az Egyesült Államok és négy másik ország már korlátozza a kínaiak belépését.

Azt követően, hogy Kína közölte, állampolgárai ismét kaphatnak útleveleket, a külföldiek pedig vízumokat, a világ más országaiban attól tartanak, hogy a kínai nyitás a koronavírus-fertőzések ismételt elterjedéséhez vezethet. Több ország ezért tesztelni kezdte a Kínából érkező utasokat és az eredmények drámaiak voltak.

Két, Kínából Milánóba érkezett járat volt az elsők között, amelyek utasait a kínai utazókra vonatkozó új, kötelező vizsgálatoknak vetették alá. Guido Bertolaso, Lombardia tartomány jóléti ügyekkel foglalkozó tanácsosa egy sajtótájékoztatón elmondta: az első járaton a 92 utasból 35 (azaz 38 százalék) volt pozitív. A második járaton 120 utasból 62 (azaz 52 százalék).

Szerda este az Egyesült Államok lett az ötödik ország, amely korlátozásokat vezetett be a kínai utazókkal szemben.

A kínai szigortól való újabb eltávolodás részeként Hongkong eltörölte a pozitív teszteredményt produkáló személyekre vonatkozó korlátozó karanténszabályait.

Peking bejelentése azt jelenti, hogy

kínaiak milliói utazhatnak a jövő hónapban esedékes holdújévi ünnepekre

az országon belül, vagy akár külföldre is - a legtöbbjüknek 2020. óta most először lesz erre lehetőségük.

A Trip.com és a Qunar utazási szolgáltató cégek szerint a bejelentést követően a nemzetközi jegyfoglalások és a vízummal kapcsolatos információk keresése a honlapjaikon öt-nyolcszorosára nőtt. A legnépszerűbb úti célok között szerepelt Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália.

Mindez a 2020. eleji események kísérteties megismétlődését jelentené. Ezért aggodalmak merültek fel, hogy globálisan ismét elterjedhet a koronavírus a kínai esetszámok brutális megugrása nyomán.

Olaszország mellett Japán, India és Tajvan is vírusteszteket követel meg az Kínából érkezőktől. Ehhez csatlakozott szerdán este az Egyesült Államok is. Washington döntése szerint január 5-től minden kétéves vagy annál idősebb légi utasnak a Kínából, Hongkongból vagy Makaóból való indulás előtti, maximum kétnapos negatív teszteredményre lesz szüksége a belépéshez.

Közös uniós szabály még nem született, de csütörtökön az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) azt közölte, hogy indokolatlan a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetése.

Az ECDC szerint a kínai esetszámok növekedése jelenleg nem befolyásolja az Európai Unió járványügyi helyzetét

"tekintettel az EU és az Európai Gazdasági Térség (EEA) népességének magas átoltottsági arányára, valamint a Kínában korábban és mostanában kialakult koronavírus-variánsokra".

Az Európai Bizottság csütörtökre hívta össze az EU egészségügyi biztonsági bizottságának ülését a lehetséges válaszlépések megvitatására.

Kína a világ legszigorúbb vírusellenes lépéseinek feladásával megpróbálja visszafordítani a gazdasági visszaesést. Az emberek millióit otthonukba záró szabályok leszorították a kínai fertőzési rátát, de nyilvános tüntetésekhez vezettek és megakasztották a gazdasági növekedést. A lépések részeként Kína 2020-ban leállította a vízumkiadást a külföldieknek és az útlevélkiadást saját állampolgárainak. Egészségügyi szakértők szerint azonban a kínai kormánynak a jövő év közepéig fent kéne tartania az utazási korlátozásokat, miközben milliókat olt be Covid-vakcinával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×