eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2022. november 22-én. A kínai fővárosban múzeumokat, parkokat és bevásárlóközpontokat zártak be a koronavírus-fertőzések emelkedő száma miatt, más kínai nagyvárosokban közben tömeges teszteléssel igyekeznek elejét venni egy új járványhullámnak.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Újra kaphatnak útlevelet a kínaiak, miközben Washington beutazási korlátozást fontolgat

A kínai kormány bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak.

Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok, bár a kínai hatóságok néhány napja leállították a hivatalos napi adatok közlését. Egészségügyi dolgozók beszámolói szerint a kórházak túlterheltek, nincs kifejezetten a Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszerük, a koronavírus-fertőzés tüneteit igyekszenek enyhíteni.

Kínában a világon a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be 2020 elején a járvány megfékezése érdekében. Akkor teljesen leállították új útlevelek kiállítását. Turisták Kínába nem léphettek be, az üzleti ügyben beutazók számára pedig kötelező hatósági karantént írtak elő.

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte - Kínában ritkán látott - megmozdulásokat indítottak. A zéró-Covid-politika ugyan alacsonyan tartotta az esetszámokat, viszont emberek millióit zárta be otthonukba hosszú időre.

A hatóságok január 8-tól kezdik meg újra az útlevéligénylések befogadását. Ugyanezzel a dátummal törlik el a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget is.

Az Egyesült Államok jelezte:

fontolgatják, hogy beutazási korlátozásokat vetnek ki a Kínából érkezőkre az ottani romló járványhelyzet miatt.

"A nemzetközi közösséget egyre jobban aggasztja, hogy a koronavírusos esetszámok jelenleg egyértelműen emelkednek Kínában, és Peking nem közöl transzparens módon adatokat a járványról" - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A japán hatóságok kedden már hivatalosan be is jelentették, hogy kötelező koronavírus-teszt vár mindenkire, aki a szárazföldi Kínából érkezik a szigetországba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×