eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Páciensek egy fertőző betegek számára egy sanghaji kórház előtt felállított sátorban 2022. december 23-án. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Új világ: nyugati Covid-gyógyszert kezdenek el Pekingben osztani

Az állami média tájékoztatása szerint a pekingi közösségi egészségközpontokban válik elérhetővé a Pfizer antivirális készítménye, a Paxlovid.

A kínai fővárosban a korábban soha nem tapasztalt fertőzéshullám hatására a patikák polcai kiürültek, a kórházak pedig megteltek. A China News Service beszámolja szerint a központokban dolgozó orvosokat felkészítik arra, hogy a gyógyszert ne csak kiosszák, hanem alkalmazását el is magyarázzák a hozzájuk forduló betegeknek.

Az egyik egészségügyi központ alkalmazottját idézve arról is beszámolták, hogy az elosztópontokat tájékoztatták már a feladatról, de az egyelőre nem világos, mikor érkezik meg az első adag gyógyszer – írja a CNN.

Két gyógyszert tudnak alkalmazni

A Paxlovid az egyetlen külföldi fejlesztésű koronavírus-gyógyszer, amelyet Kínában használatra engedélyeztek, de nagyon nehéz hozzájutni. Amikor decemberben egy egészségügyi platformon megjelent a szer, órák alatt elkapkodták. A másik engedélyezett antivirális gyógyszer a kínai Genuine Biotech fejlesztette Azvudine.

Az orvosok betegen is dolgoznak

Kína három év után szakított a zéró Coviddal, ennek hatására az egészségügyi rendszer túlterhelődött és a lázas betegségekre alkalmazható gyógyszerekből is hiány alakult ki. Egy állami lapban arról számolt be egy pekingi orvos, hogy sem ő, sem másik három társa, akikkel együtt dolgozott a sürgősségi osztályon, nem tudott enni vagy inni munkaidőben, olyan sok beteget kellett ellátniuk.

Egy másik orvos arról beszélt, hogy bár neki is lázas tünetei voltak, dolgoznia kellett: nagyon sok beteg érkezik és kevés az egészségügyi dolgozó.

Az ország több tájáról érkeztek egészségügyi dolgozók Pekingbe, hogy enyhítsenek a kialakult helyzeten. Fővárosként itt a legjobb az egészségügyi rendszer, de a korábbi szabályoktól való hirtelen elfordulás hatására rengeteg a beteg.

Az ország közel ötöde lehet beteg

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság belső becslése szerint december első 20 napjában Kínában közel 250 millió ember kapta el a Covidot, ami az ország lakosságának nagyjából 18 százalékát teszi ki.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy amint a nagyvárosokban élők a jövő hónapban visszatérnek szülővárosaikba a holdújév alkalmából,

a vírus átterjedhet Kína vidéki részeire,

ahol az oltottsági arány alacsonyabb és az egészségügyi ellátás is sokkal esetlegesebb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×