eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban 2022. szeptember 22-én. A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezte.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Sikeresnek tartja választási szereplését a Szövetség

Északi szomszédunknál a hétvégén első ízben tartottak összevont választásokat, melyen az önkormányzati mellett a megyei vezetés és képviselőtestület összetételéről szavaztak.

Szlovákiában szombaton először tartottak összevont megyei és önkormányzati választásokat. Országszerte reggel 7 és este 8 óra között tartottak nyitva a szavazóhelyiségek. A megyei választásokon országosan 44 százalékos volt a részvétel, 1,9 millió választó adta le a szavazatát. Az önkormányzati választásokon 46 százalékos részvétnél 2 millióan szavaztak.

A helyi önkormányzati választásokon most kevesebben vettek részt, mint 2018-ban, a csökkenés 2,5 százalékos volt, viszont a megyei választásokon 14 százalékkal magasabb volt a részvétel, mint öt éve. Az Országos Választási Bizottság szerint ezzel teljesült a választások összevonásának elsődleges célja.

Az összevont választások a három magyar pártból, az MKP-ból, a Hídból és az Összefogásból tavaly létrejött Szövetség sikerét hozták. Forró Krisztián (nyitóképünkön) pártelnök elmondta, 54 olyan megyei képviselő ülhet be a megyei parlamentekbe, akik kizárólag a Szövetség jelöltjeként indultak. Ugyanakkor Eperjes megyében további 16, Zsolna megyében pedig 11 olyan képviselő jutott a megyei testületbe, akik mögött olyan koalíció állt, amelynek a Szövetség is a tagja.

A pártelnök szerint a szombati választások után a Szövetségnek 263 polgármestere és több mint 1700 önkormányzati képviselője lesz.

Nagyszombat megyében Berényi József, a párt jelöltje a második helyen végzett az elnöki székért folyó küzdelemben, míg Nyitra megyében a harmadik helyet szerezte meg a magyar párt jelöltje, Csenger Tibor.

A Szövetség felvidéki bástyájának számító Dunaszerdahelyen Hájos Zoltán megőrizte a polgármesteri pozícióját, és a képviselő-testületben is a Szövetség képviselői lesznek többségben. Komáromban viszont nem aratott diadalt a magyar pártok formációja, továbbra is a független Keszegh Béla irányítja majd a várost.

„A szombati voksolás egyértelműen megmutatta, hogy ha összefogunk és egymást erősítjük, a helyi és a megyei képviselet mellé a szlovákiai magyarok, továbbá a déli és a keleti régiók érdekképviseletét vissza tudjuk vinni a parlamentbe is. Ehhez az kell, hogy egymást ne legyőzni, hanem meggyőzni akarjuk” – értékelte az elért eredményt Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke.

A szlovákiai önkormányzati választásokon országosan a legtöbb polgármesteri posztot, a mandátumok 46 százalékát független jelöltek szerezték meg,

a pártjelöltként indulók közül a legtöbb polgármesteri posztot – a tisztségek 9 százalékát – a Peter Pellegrini által vezetett Hlas jelöltjei szerezték meg.

Pellegrini korábban a legnagyobb ellenzéki pártból, a Smerből lépett ki. A nyolc szlovákiai megye székhelyeinek többségében a regnáló polgármesterek erősítették meg posztjaikat. Hasonlóképpen Pozsonyban, ahol a liberális hármas koalíció által indított Matúš Vallo lett a régi-új főpolgármester.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×