eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Twitter-részvényekkel való kereskedés átmeneti felfüggesztéséről tájékoztató kijelző a New York-i értéktőzsdén 2022. október 4-én, miután Elon Musk milliárdos üzletember bejelentette, hogy mégis megvásárolná a közösségi médiavállalatot az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól. A Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója a javaslatát két héttel a per első bírósági tárgyalása előtt tette, amelyet a Twitter az adásvételi szerződés megsértése miatt indított. A befolyásos médiaplatform vezetősége április 25-én egyezett meg Muskkal az adásvételről, az üzletember azonban később elállt vételi szándékától.
Nyitókép: MTI/AP/Seth Wenig

Elon Musk szuperappot kreálna a Twitterből

“Szabad a madár” – tweetelte Elon Musk, miután birtokába került a Twitter. A világ leggazdagabb embere azzal kezdte ténykedését, hogy kirúgott néhány magas rangú vezetőt. Viszont közölte „az emberiség javára” akarja használni a platformot és fellép a „véleménybuborékok” ellen.

Véget ért a Musk kontra Twitter saga és a közösségi média/mikroblog platform immár a Tesla-vezér birtokába került.

Musk még tavasszal tett javaslatot a Twitter 44 milliárd dollárért való megvételére, aztán kihátrált, amiért szerinte nem osztották meg vele a robot-fiókok valódi számát. Később bírósággal fenyegették, majd felújította és most lezárta a tranzakciót.

Csütörtök este már arról érkeztek jelentések, hogy a 38 éves Parag Agrawal, a Twitter vezérigazgatója és Ned Segal pénzügyi igazgató „elhagyták az épületet és nem is térnek többet oda vissza”.

A Telegraph szerint Musk különösen kemény volt Agrawallal szemben: „Ezen a héten mit végeztél el?” – írta neki és „időpocsékolásnak” nevezte a megbeszéléseket. A fiatal szakember azzal vigasztalódhat, hogy

42 millió dollárt üti a markát a kirúgásával.

Lapátra tette Musk Vijaya Gadde a cég vezető jogászát, aki felfüggesztette a New York Post bulvárlap fiókját egy Joe Biden elnök fiáról írt cikk miatt.

„Felfüggeszteni egy vezető hírmédium számláját egy valós történet miatt hihetetlenül helytelen” – írta Musk. Ned Segal pénzügyi igazgató is megédesített pirulával, 25 és félmillió dollárral távozik. A többiekkel együtt a biztonsági személyzet vezette ki az épületből Sean Edgett cégjogászt.

A személyzeti drámán túl azonban a közvéleményt inkább az érdekli, hogy mit akar kezdeni a világ leggazdagabb embere a Twitterrel? Annyit már eddig is tudni lehetett, hogy Musk a szólásszabadság feltétlen híve – ami ebben az esetben azt jelenti, hogy ódzkodik a provokatív, hamis vagy akár felbujtó tartalmak törlésétől, pontosabban a túlzó moderálástól, attól, hogy a platform döntse el, mi különböztet meg egy véleményt a fentiektől. Ezért jelezte például, hogy

visszavenné a Twitterre a letiltott Donald Trumpot.

A bírálók szerint viszont trollok serege és az autoriter államok narratívája árasztja majd el a platformot.

Arról is beszélt, hogy „az emberiség javára” akarja fordítani a Twittert, meg akarja akadályozni, hogy a felhasználók jobboldali és baloldali izolált véleménybuborékokba zárkózzanak, ami szerinte csak tovább növelné a társadalmi feszültségeket.

Ez a dolog idealista része. Az üzleti rész pedig az, hogy egyfajta „szuper appot” akar kreálni, amelyet egyelőre X-nek hív.

A Sky News megemlít egy létező példát: a kínai WeChatet, amely egyszerre üzenőapp, piactér és nyilvános, Twitter-szerű kommunikációs platform.

Musk hozzáállásáról megjegyzik: tipikus „vizió-ember”, először jönnek a nagy ötletek, a részletek miatt nem aggódik, azokkal majd menet közben elboldogul. Bírálói szerint viszont a „minden app” ötlete arra vall, hogy nincs konkrét stratégiája, és valójában ezért akart kiszállni az üzletből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×