eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A képviselőház elnökévé kinevezett Penny Mordaunt távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, ahol Liz Truss új brit miniszterelnök megbízta a tisztséggel 2022. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

A miniszterelnökségre hajt a fürdőruhás Penny Mordaunt – videó

A brit tory párt élére pályázó konzervatívok közül először Penny Mordaunt volt védelmi miniszter, kereskedelmi államtitkár és most parlamenti frakcióelnök közölte, hogy indul.

A jelölteknek minimum száz konzervatív képviselő támogatását kell megszerezniük, hogy a mindössze 45 napig kormányzó Liz Truss helyére pályázhassanak. Mivel a frakció közel 360 fős, így maximum három jelölttel lehet számolni.

A fotogén Mordaunt nem első alkalommal veti bele magát – szó szerint – a mély vízbe.

2014-ben már szerepelt a toronyugró-valóságshow-ban,

a Splashben – egy piros, részben pöttyös úszódresszben vállalta a merész mutatványt, ami hasasra sikeredett.

Ennek ellenére azt mondta, hogy nem bánta meg. „Nagyon, nagyon ideges voltam, mert félek a magasban” – mondta, mielőtt elszánta magát a hét és fél méteres ugrásra.

Itt ugrik szó szerint a mélybe Mordaunt:

És, a nyáron, amikor már egyszer indult a konzervatív pártvezetői és egyben miniszterelnöki tisztért (akkor Boris Johnson helyére pályázva), legalább egy tory képviselő azt mondta: toronyugrása miatt szavazott rá. (Az illető Bob Stewart volt, aki annak idején Boszniában volt ENSZ-békefenntartó parancsnok.)

A brexitfőtárgyaló megkérdőjelezte képességeit

A kezdetektől brexitpárti Mordaunt a nyáron a tory vezetőválasztás ötödik fordulójáig jutott. Lord David Frost, az EU-val folyt brexitmegbeszélésék brit főtárgyalója azonban kétségbe vonta vezetői képességeit mert szerinte, amikor a helyettese volt, akkor nem tudta értelmezni a részleteket és nem tudott keményen kommunikálni Brüsszellel. Ezért felkérte Boris Johnson (akkori) miniszterelnököt, hogy cserélje le.

A Guardian című liberális lap (kis segítség: nem épp a brit konzervatívok barátja) az újabb indulás hírére Mordaunt portsmouthi választókerületében kérdezősködött és úgy találta, hogy a választók egy része annak ellenére nem ismeri, hogy 12 éve képviseli őket a parlamentben.

„Az kicsoda? Nem tudok róla semmit”

– mondta egy idős férfi, aki szerint fel sem ismerné, ha elmenne mellette az utcán. Azt is hozzátette: szeretné, ha Boris Johnson térne vissza „mert őt ismerjük” és még azt is megjegyezte: „na jó, elkövetett hibákat, de tudjuk ki ő és mit vall”.

Johnsont tartja a legjobb jelöltnek egy 22 éves nővér is: „szerintem ő ebből a rossz csokorból a legjobb... végig vitt legalább dolgokat és sajnálom, hogy a Covid lesújtott rá, mert akkor senki sem tudta, hogy mi lesz”. Egy középkorú nő elmondta: ismeri Mordauntot és kedveli is, de szerinte nagyobb kurázsi kell a miniszterelnöknek, úgyhogy akkor már jobb lenne Rishi Sunak volt pénzügyminiszter.

A tory jelöltállítás hétfőn délután zárul le és ha több jelölt lesz, akkor péntekig tarthat a brit konzervatívok új vezetőjének és így a Liz Truss helyébe lépő miniszterelnöknek a kinevezése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×