eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó második napi ülésére érkezik Brüsszelben 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Eduard Heger: fagyos a párbeszéd a V4-országok között

Az Oroszország elleni újabb szankciók bevezetése nem témája a kétnapos brüsszeli EU-csúcsnak, de az intézkedések kétségkívül működnek – jelentette ki Brüsszelben a szlovák kormányfő, és arról is beszélt, hogy megrekedt és pillanatnyilag fagyos a visegrádi négyek közti kommunikáció.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta, egyáltalán nem feleslegesek az Oroszország elleni szankciók, mint azt néhány uniós tagállam vezetője hangoztatja, épp ellenkezőleg, nagyon is hatékonyak. „Látjuk, hogy a szankciók határozottan segítenek. Azt kell megérteni, hogy az idő előrehaladtával egyre hatékonyabbak és hatékonyabbak lesznek. Azt is látjuk, hogy Oroszország egyre nagyobb nyomás alá kerül, ezért is fokozza a hibrid hadviselést Európa ellen” – figyelmeztetett Eduard Heger.

Hozzátette, hogy ezek a hibrid támadások hatással vannak az energia- és élelmiszer-ellátásra is. A szlovák miniszterelnök szerint ki kell tartani a szankciók mellett, azokhoz precízen ragaszkodni kell és tovább keresni a lehetőségeket a fokozásukra, szem előtt tartva Európa biztonságát és érdekeit is.

Az uniós csúcs egyik témája a kritikus infrastruktúra védelme. Arra a kérdésre, hogy ez mely területeken érinti Szlovákiát, Eduard Heger elsősorban a kőolaj- és földgázvezetékeket említette. „Nemrég kötöttük össze a szlovák és a lengyel gázvezetéket. A kőolaj- és gázvezetékeket is meg kell védenünk, nemcsak a saját területünkön, hanem Ukrajnában is, melyen keresztül továbbra is érkezik hozzánk kőolaj és földgáz” – jelentette ki.

Az utóbbi időben elmaradtak a brüsszeli uniós csúcsok előtti hagyományos V4-es kormányfői egyeztetések, az ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy hogyan működik most a visegrádi politikai koordináció, Heger azt válaszolta, a jelenleg elnöklő Szlovákia szervezésében novemberben találkozik a négy állam kormányfője.

„A V4-ek közül egyedül Magyarország álláspontja tér el az Ukrajnában dúló háborúról, és igen, megrekedt a párbeszéd, mondhatni fagyos”

– jelentette ki a kormányfő, megjegyezve, hogy tovább kell építeni a jószomszédi kapcsolatokat, és ezen keresztül törekedni más közös problémák megoldására is.

A V4-ek államfői másfél héttel ezelőtt, október 11-én találkoztak egymással Pozsonyban. Azon a találkozón Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök úgy fogalmazott, tiszteletben tartja azt a magyar álláspontot, hogy Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnának. Az energiaárak növekedése kapcsán összeurópai megoldást sürgetett, és hangsúlyozta, hogy csökkenteni kellene a szankcióknak a lakosságra gyakorolt anyagi terheit. A V4-es államok közt egyetértés van az ukrajnai háború ügyében, abban, hogy békére van szükség, és abban is, hogy mindenki elítéli az ukrajnai civil célpontokat sújtó orosz rakétatámadásokat, melyeket Čaputová a nemzetközi jog megsértésének minősített.

Miloš Zeman, a csehek köztársasági elnöke szerint a visegrádi csoport már bebizonyította működőképességét, egyebek mellett az illegális bevándorlás elleni küzdelemben is. „Legalább olyan fontos, ha nem fontosabb együttműködés, mint a Benelux-országoké, de jó lenne még Szlovéniával kibővíteni” – jelentette ki Miloš Zeman cseh elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×