eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
GUILDFORD, ENGLAND - SEPTEMBER 16: Catherine, Princess of Wales meets with military personnel during a visit to Army Training Centre Pirbright on September 16, 2022 in Guildford, England. The Prince and Princess of Wales are visiting the training centre to meet troops from the Commonwealth who have been deployed to the UK in order to take part in the funeral of Queen Elizabeth II, which will take place on September 19. (Photo by Karwai Tang/WireImage)
Nyitókép: Karwai Tang/WireImage/Getty Images

Még a fekete kalapok is elfogytak Londonban - helyszíni tudósítás

Londonban ma helyezik örök nyugalomra II. Erzsébetet, a britek másfél hete elhunyt királynőjét. Egymillió érdeklődőt várnak a szertartás eseményeinek helyszínére.

Akinek szerencséje volt, az szombaton láthatta Vilmos herceget, Harry herceget és a királynő többi unokáját is, amint gyászőrséget álltak 15 percre a koporsónál. Harry felvethette a katonai egyenruháját is, ami kérdéses volt, mert nem aktívan szolgáló tagja a királyi családnak, ezért kezdetben nem akarták neki ezt megengedni - idézte fel Szvetnik Endre, az InfoRádió londoni tudósítója.

"Vasárnap a ravatalhoz kígyózó több kilométer hosszú sorban az emberekkel beszélgetve azt tapasztaltam, hogy jó hangulatú volt az esemény. Többen összeismerkedtek egymással, voltak, akik telefonszámot cseréltek, barátságokat kötöttek. Érdekes volt nézni, ahogy folyamatosan mozgott a sor, tehát az emberek 9-10 órára nem álltak, hanem mentek. Egy brit zászlóból készült zakót viselő termetes fiatalember elmondta, hogy az északi Newcastle városából érkezett, ami elég messze van. Reggel 6-kor indult, dél körül beállt a sorb,a valószínűleg este 9-kor jutott be, de azt mondta, hogy megérte. Három hölgy a segítőket dicsérte, akik terelték a tömeget, segítettek neki enni, inni, amikor erre szükség volt, vagy elkalauzolták a sorban állókat az illemhelyre. Egy középkorú férfi arról beszélt, hogy nagyon sok jó emléke a királynőről, de most jön a király, és Isten éltesse."

Károly király és Vilmos herceg vasárnap kiment a sorbanállók közé, nagyon közvetlenül beszélgettek velük, kezet fogtak - nagyon jó hangulatú volt ez és a tömeg ezt nagyon-nagyon értékelte - sorolta Szvetnik Endre.

Érdekesség, hogy

a boltokból elfogyott például a fekete kalap, és még Beatrix hercegnőnek, királyi család egyik tagjának sem sikerült vennie,

pedig hivatalos protokoll szerint a temetésre meghívott nőknek ilyen kalapban kell megjelenniük.

A Whitehallon, amely a westminsteri apátsághoz és a parlament épületéhez is vezet, sorban ülnek az emberek kempingszékeken, és ott töltötték az éjszakát, hogy láthassák a menetet.

Első ízben láthatják majd a Vilmos herceg két gyermekét, Charlotte hercegnőt, illetve György herceget, aki potenciális király lesz, ott mennek majd ugyanis a szüleikkel és kísérik az ágyútalpon vitt koporsót a westminsteri apátságba, ahol a gyászmisét tartják.

A ceremónia után majd a Windsori kastélyba viszik a királynőt. Itt lesz egy privát gyászszertartása a családnak, és II. Erzsébetet szeretett férje, Fülöp herczeg mellé temetik.

"A szállodákról meséltek olyanokat, hogy 50.000 fontra is felugrott egy szállodai szoba ára a temetési útvonalhoz közeli környékeken. Ennek valóságtartalmát nem lehet rendesen ellenőrizni, de a Buckingham-palota környékén lévő szállodaárakat megnéztem: a legutóbb körülbelül 1000-1500 fontba kerültek, ami olyan félmillió forint pluszt jelent. De elképzelhető, hogy a nagyon-nagyon sok külföldi állam- és kormányfő és egyéb delegált jelenléte fölverte ezeket az árakat akár még magasabbra is, és egy jobbfajta autó árát kérik el egy éjszakáért egy egy szállodában" - tudósított Szvetnik Endre.

Az útlezárások és az egyéb intézkedések, úgy tűnik, nem okoznak gondot a helyieknek. Egyfajta kedves hangulat van, tehát az emberek érzik, hogy ez egy különleges esemény, amit talán egyszer az életükben élhetnek állt és ezért ha nem is vidáman, de de izgalommal tapasztalnak meg minden ezzel járó dolgot.

"A rendőrök különlegesen kedvesek, ahogy a biztonsági személyzet tagjai is. Valahogy mindenki összetart, érezni azt, hogy ez egy különleges pillanat" - számolt be a helyzetről az InfoRádió londoni tudósítója.

Magyar idő szerint délben kezdődik a temetés.

(A nyitóképen Katalin walesi hercegné fekete ruhában és kalapban szeptember 16-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×