eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.
Nyitókép: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Volodimir Zelenszkij: a világ épphogy elkerült egy nukleáris balesetet

Lekapcsolódott az ukrán elektromos hálózatról az orosz erők által megszállt zaporizzsjai atomerőmű az aknatámadásokat követő tüzek miatt. Az ukrán elnök szerint a szerencsén múlott, hogy nem történt katasztrófa.

Negyven éves története során első ízben „totálisan lekapcsolódott” az elektromos hálózatról, konkrétan az ukrán hálózatról az orosz erők által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű. Az előzmény az volt aknavető-támadások nyomán tüzek lángoltak fel, amik kárt okoztak az elektromos vezetékekben.

Az ukrán atomenergiai cég, az Energoatom az orosz erőket vádolta: „a megszállók tevékenysége a komplexum teljes lekapcsolódását eredményezte az elektromos hálózatról” – állt a közleményében.

Az erőmű körüli intenzív összecsapások miatt aggodalmak merült fel, hogy nukleáris katasztrófa következhet be. A két fél egymást vádolja a támadásokkal, miközben külföldi vezetők szerint az erőművet demilitarizált övezettel kellene körülvenni.

A helyzetet komplikálja a politika: egyes nyugati szakértők szerint például Ukrajna egészen mostanáig fékezte, hogy nemzetközi ellenőrök léphessenek az erőmű területére, mert attól félnek, hogy azzal elismernék az oroszok valamiféle jogát a területre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét igyekezett az oroszok felelősségét hangsúlyozni, amikor azt állította, hogy

a világ épphogy elkerült egy nukleáris balesetet.

Ezt csak azzal sikerült elhárítani, hogy bekapcsoltak a tartalék dízelgenerátorok – sugallta. „Ha nem kapcsolnak be, ha az erőmű személyzete nem reagált volna az áramszünet után, akkor most már egy sugárzási baleset következményeit kéne elhárítanunk” – fogalmazott.

A területről készült műholdképek szerint szerdán már nagy tűz égett az atomkomplexum közvetlen közelében, a reaktoroktól mintegy egy kilométerre.

A BBC megemlítette, hogy a területnek az oroszok által kinevezett kormányzója, Jevgenyij Balickij az ukrán erőket okolta a tüzérségi támadásokért, és azzal vádolta meg őket, hogy miattuk következtek áramszünetek a régióban.

Az erőmű környékén az ideiglenes áramkimaradás ellenére alacsony maradt a sugárzási szint – közölték helyi illetékesek.

Annak ellenére, hogy a komplexum áramellátása helyreállt és egy közeli termál erőmű is el tudja látni árammal, a hat reaktor csütörtök este lekapcsolva maradt az ukrán hálózatról.

Normál esetben az erőmű az ukrán áramellátás egyötödét adja. Ezért, ha megvalósul az, amivel az ukránok vádolják az oroszokat, hogy átkötik az erőművet a saját hálózatukra, akkor komoly gondok merülhetnek fel az ukrán energiaellátásban.

A Kreml közben jelezte, hogy beengedi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreit a komplexumba. A NAÜ vezetése többször említette, hogy égetően fontos, hogy a helyszínen tájékozódhassanak a helyzetről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×