eur:
389.67
usd:
361.66
bux:
68417.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ukrajna, zaporizzsjai atomerőmű, orosz katona
Nyitókép: Newsnpr

Kínozták az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetőit az ukránok szerint

Az Energoatom vezetője azt nyilatkozta, a kínzással vették rá a dolgozókat a támadók az üzemeltetésre. Petro Kotin azt reméli, tíz napon belül független megfigyelők juthatnak be az erőműbe.

A helyzet jelenleg is nagyon rossz Zaporizzsjában Petro Kotin szerint, ráadásul folyamatosan romlik. Az elmúlt hétben egyre erőteljesebben bombázzák az atomerőmű környékét, nyilatkozta a Sky News-nak.

"Az orosz tettei növelik a nukleáris és sugárzási veszélyeket, és embereink állapota is egyre romlik" – fogalmazott.

"Tárgyalások folynak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ) és az ENSZ-szel megfigyelők érkezéséről, akik szerintem tíz napon belül a helyszínen lesznek" – tette hozzá.

Maga is vezette az erőművet korábban

Kotin korábban maga is vezette Zaporizzsját, most azt állítja, az oroszok kínozták a dolgozókat azért, hogy ott maradjanak és tovább működjön a telep.

"1100 ember tartózkodott az erőműben annak elfoglalásakor, őket foglyul ejtették és saját lakhelyükön, elfoglalt területeken, valamint rendőrségi épületekben tartották fogva az erőmű közelében található Enerhodarban.

Egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült.

El akarták velük fogadtatni az oroszok világát, mindenféle pszichológiai eszközzel igyekeztek elérni ezt" – mondta.

Az oroszok mindent tudnak

Hozzátette: napi szinten kapcsolatban áll az erőmű üzemeltetőivel, de beszélgetéseiket lehallgatják az oroszok, így vigyázniuk kell, mit mondanak.

"Minden reggel egyeztetünk, mert az erőmű a mi irányításunkkal dolgozik tovább.

Csak az üzemeltetésre szorítkozunk, mert bár megvannak a magunk csatornái a kommunikációra, tudjuk, hogy az oroszok fülelnek.

Csak alapvető üzemeltetési kérdéseket vitatunk meg emiatt, de időről időre azért találnak a bentiek olyan módokat is, amelyekkel tudunk kíváncsi fülek nélkül is beszélgetni" – fogalmazott.

Az erőmű alapesetben négy vonalon csatlakozik az ukrán elektromos hálózathoz, de ezek közül három már nem működik az orosz katonai akciók eredményeképp. Ha a negyediket is elvágják, az nagy áramkimaradásokhoz vezet.

Nehéz lenne elvenni az áramot tőlük

Az elmúlt napokban pletykák keringtek arról, hogy Putyin saját hálózatába akarja integrálni az erőművet, elvágva az ukránoktól – ez Kotin szerint nagyon nehéz lenne, mert rendszerük az európaival szinkronizált, de az orosszal nem.

"Egy másik rendszerhez való csatlakoztatás előtt az egészet le kellene állítani, majd újraindítani, de mi azt hisszük, erre nem lesznek képesek, mert

az erőművet Krímmel összekötő hálózatok erősen sérültek.

Próbálták őket helyreállítani, de nem egyszerű" – mondja Kotin.

Kotin rámutatott arra, hogy egy esetleges atombaleset következményei nagyban függnek attól, milyen időjárási viszonyok közt következhetnének be.

"Az összes környező ország veszélyben van" – fogalmazott. A demilitarizálást említette egyetlen megfelelő megoldásként arra, hogy a világ újra nyugodtan alhasson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×