eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
A Planet Labs PBC kompozit műholdfevételén füstöl a találatot kapott Zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 24-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. Augusztus 25-én az erőmű fennállása alatt most először teljesen lekapcsolódott az elektromos hálózatról, Kijev szerint az oroszok támadásai következtében. Az ukrán hatóságok Zaporizzsjában már kiürítési terven dolgoznak egy atomerőmű-baleset esetére.
Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Az oroszok szerint a zaporizzsjai atomerőműben csővezetékek sérültek meg

Azt állítják, az ukrán támadások miatt történt.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy az elmúlt nap folyamán két ukrán tüzérségi támadást regisztráltak a zaporizzsjai atomerőmű ellen, amelyek során kilenc lövedéket lőttek ki. Ezek egyike a 2. számú speciális épület tetejére esett, amelyben az orosz TVEL társaság új nukleáris fűtőelemei mellett szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. A repeszektől az üzem területén megsérültek a csővezetékek. A szóvivő szerint az orosz tüzérség elfojtotta a Dnyipropetrovszk megyei Marjivka felől érkező tüzet, a sugárzási helyzet az atomerőmű környékén továbbra is normális.

A Donyec-medence szakadárok ellenőrizte több településéről, valamint a megszállt Zaporizzsja megyei szintén megszállt Melitopol egyik elővárosából és a Herszon megyei Novaja Kahovkából és a kahovkai vízierőmű környékéről is jelentettek a helyi hatóságok vasárnap folyamán ukrán tüzérségi támadást.

Konasenkov elmondása szerint az orosz légierő precíziós fegyverei a donyecki régióban lévő Szlovjanszknál megölték az ukrán 95. légideszant rohamdandár mintegy 150 katonáját, megsemmisítve 10 páncélozott és egyéb járművet is, ugyanitt a tartalékos-kiképzőközpontban pedig több mint száz ember vesztett életét. Mint mondta, az ukrán 241. területvédelmi dandár 204. zászlóaljának veszteségei Artemivszknál (Bahmutnál) elérték a létszámának 60 százalékát, aminek következtében a Liman operatív-taktikai csoport parancsnoksága a megmaradt állományt Kijevbe vonta vissza a létszám feltöltésére.

A tábornok szerint nagypontosságú levegő-föld fegyverek találták el Zaporizzsjában a Motor Szics gyárnak a harci helikoptereket javító üzemeit.

(A nyitókép illuszráció: A Planet Labs PBC kompozit műholdfevételén füstöl a találatot kapott Zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 24-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. Augusztus 25-én az erőmű fennállása alatt most először teljesen lekapcsolódott az elektromos hálózatról, Kijev szerint az oroszok támadásai következtében. Az ukrán hatóságok Zaporizzsjában már kiürítési terven dolgoznak egy atomerőmű-baleset esetére.)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×