eur:
395.39
usd:
366.76
bux:
65135.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
NATIONAL HARBOR, MD - FEBRUARY 28: Nigel Farage, British politician and leader of the Brexit Party, speaks at the Conservative Political Action Conference 2020 (CPAC) hosted by the American Conservative Union on February 28, 2020 in National Harbor, MD. (Photo by Samuel Corum/Getty Images)
Nyitókép: Samuel Corum/Getty Images

Nigel Farage, a brexit arca a partvonalról befolyásolta a brit elitet

Nagy-Britanniában a halszálkás öltönyös, láncdohányos Nigel Farage volt a britek uniós kilépésének egyik motorja. Olyan befolyása volt, hogy a kormányzó konzervatívok magukévá tették politikája egy részét – csakhogy ne ássa alá a hatalmukat.

Nigel Farage, bár már nem politikus, hétfőn ismét megszólalt: egy tévéadásban arról beszélt, hogy „megérte a brexit”, és megkönnyebbült amiért, hogy már nem ül az Európai Parlamentben. Majd jól kifigurázta a mostani strasbourgi ülést megnyitó bizarr táncelőadást, melynek során táncosok mozogtak nem éppen az európai egység szellemében a padsorok között.

Ugyan hétszer indult, de a brit parlamentbe soha nem jutott be, mert nem kedvezett neki az egyéni választókerületi rendszer. Az Európai Parlamentben viszont tizenegy évig ült, és pimasz, heves szócsatákat vívott a szerinte nemzeteket elnyomó monolit híveivel.

A szürke Herman Van Rompuy egykori Európai Tanács elnöknek azt mondta: „kb. annyi karizmája van, mint egy nedves szőnyegnek. Magára ugyan ki szavazott?” Annyira szórakoztató volt, hogy egy brit magazin szerint a mellette ülő holland képviselőknek parancsba adták: ne nevessenek a szövegelésén, mert a tévében látszani fog.

Farage egy sajátosan angol nacionalista: Európából nézve udvarias modorú, szereti lengetni a nemzeti zászlót, de tartózkodik a nyers fajüldöző megnyilvánulásoktól. Pártjának még egy transznemű képviselője is volt. Sőt, még az etnikai kisebbségek tagjai közül is voltak követői. Még lengyelek is, pedig ők voltak „a kelet-európai migránsok” arcai és részben a velük való ijesztgetés vitte sikerre a 2016-os brexitnépszavazást. Az pedig hab volt a tortán, hogy az Európával való szakítás főideológusa egyik felesége német, egy későbbi barátnője pedig francia volt.

Farage tőzsdealkuszként kezdte, majd belépett a brit Konzervatív Pártba. 14 évvel később, 1992-ben viszont távozott, mert a brit kormány is aláírta az unió elmélyítését célzó maastrichti szerződést. Egy évvel később alapította meg a UKIP-et, a brit kilépésért kampányoló függetlenségi pártot.

Ironikus módon hazájában a partvonalon, mármint a parlamenten kívülről befolyásolta a politikát, azt állítva, hogy a UKIP az igazi ellenzék, a Munkáspárt, a Liberális Párt, sőt, a konzervatívok is gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek egymástól.

Néhány év távlatából visszatekintve sikeres volt:

David Cameron egykori miniszterelnök csak azért ment bele a brexit-népszavazásba, hogy kiiktassa NigelFarage-t. De mint azt a Prospect magazin tavaly megjegyezte, nem ez történt: a Konzervatív Párt gyakorlatilag lenyelte a UKIP-et, kitakarította soraiból az EU-pártiakat és már az euroszkeptikus keményvonalasok dominálnak benne.

Közben Farage bizarr módon háromszor is lemondott pártja vezetői posztjáról, hogy aztán visszatérjen. 2018-ban pedig a pártból is kilépett, mert szerinte a UKIP szélsőséges, nacionalista párttá vált. Mint mondta: ő támogatja a társadalomba integrálódó muszlim bevándorlókat, de azokat nem, akik „azért jönnek, hogy átvegyék a hatalmat”.

Közben még arra is volt ideje, hogy egy betelefonálós rádiós műsor házigazdája legyen, közeli barátságot kialakítva Donald Trump volt amerikai elnökkel. Médiaszereplései mellett ismét különböző gazdasági tanácsadó vállalkozásokból próbál megélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×