INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

nagy-britannia

nigel farage

brexit

ukip

NATIONAL HARBOR, MD - FEBRUARY 28: Nigel Farage, British politician and leader of the Brexit Party, speaks at the Conservative Political Action Conference 2020 (CPAC) hosted by the American Conservative Union on February 28, 2020 in National Harbor, MD. (Photo by Samuel Corum/Getty Images)

Nigel Farage, a brexit arca a partvonalról befolyásolta a brit elitet

Nagy-Britanniában a halszálkás öltönyös, láncdohányos Nigel Farage volt a britek uniós kilépésének egyik motorja. Olyan befolyása volt, hogy a kormányzó konzervatívok magukévá tették politikája egy részét – csakhogy ne ássa alá a hatalmukat.

Nigel Farage, bár már nem politikus, hétfőn ismét megszólalt: egy tévéadásban arról beszélt, hogy „megérte a brexit”, és megkönnyebbült amiért, hogy már nem ül az Európai Parlamentben. Majd jól kifigurázta a mostani strasbourgi ülést megnyitó bizarr táncelőadást, melynek során táncosok mozogtak nem éppen az európai egység szellemében a padsorok között.

Ugyan hétszer indult, de a brit parlamentbe soha nem jutott be, mert nem kedvezett neki az egyéni választókerületi rendszer. Az Európai Parlamentben viszont tizenegy évig ült, és pimasz, heves szócsatákat vívott a szerinte nemzeteket elnyomó monolit híveivel.

A szürke Herman Van Rompuy egykori Európai Tanács elnöknek azt mondta: „kb. annyi karizmája van, mint egy nedves szőnyegnek. Magára ugyan ki szavazott?” Annyira szórakoztató volt, hogy egy brit magazin szerint a mellette ülő holland képviselőknek parancsba adták: ne nevessenek a szövegelésén, mert a tévében látszani fog.

Farage egy sajátosan angol nacionalista: Európából nézve udvarias modorú, szereti lengetni a nemzeti zászlót, de tartózkodik a nyers fajüldöző megnyilvánulásoktól. Pártjának még egy transznemű képviselője is volt. Sőt, még az etnikai kisebbségek tagjai közül is voltak követői. Még lengyelek is, pedig ők voltak „a kelet-európai migránsok” arcai és részben a velük való ijesztgetés vitte sikerre a 2016-os brexitnépszavazást. Az pedig hab volt a tortán, hogy az Európával való szakítás főideológusa egyik felesége német, egy későbbi barátnője pedig francia volt.

Farage tőzsdealkuszként kezdte, majd belépett a brit Konzervatív Pártba. 14 évvel később, 1992-ben viszont távozott, mert a brit kormány is aláírta az unió elmélyítését célzó maastrichti szerződést. Egy évvel később alapította meg a UKIP-et, a brit kilépésért kampányoló függetlenségi pártot.

Ironikus módon hazájában a partvonalon, mármint a parlamenten kívülről befolyásolta a politikát, azt állítva, hogy a UKIP az igazi ellenzék, a Munkáspárt, a Liberális Párt, sőt, a konzervatívok is gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek egymástól.

Néhány év távlatából visszatekintve sikeres volt:

David Cameron egykori miniszterelnök csak azért ment bele a brexit-népszavazásba, hogy kiiktassa NigelFarage-t. De mint azt a Prospect magazin tavaly megjegyezte, nem ez történt: a Konzervatív Párt gyakorlatilag lenyelte a UKIP-et, kitakarította soraiból az EU-pártiakat és már az euroszkeptikus keményvonalasok dominálnak benne.

Közben Farage bizarr módon háromszor is lemondott pártja vezetői posztjáról, hogy aztán visszatérjen. 2018-ban pedig a pártból is kilépett, mert szerinte a UKIP szélsőséges, nacionalista párttá vált. Mint mondta: ő támogatja a társadalomba integrálódó muszlim bevándorlókat, de azokat nem, akik „azért jönnek, hogy átvegyék a hatalmat”.

Közben még arra is volt ideje, hogy egy betelefonálós rádiós műsor házigazdája legyen, közeli barátságot kialakítva Donald Trump volt amerikai elnökkel. Médiaszereplései mellett ismét különböző gazdasági tanácsadó vállalkozásokból próbál megélni.

Nyitókép: Samuel Corum/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nigel Farage, a brexit arca a partvonalról befolyásolta a brit elitet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018