eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 21: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian President Vladimir Putin summons meeting of Russias Security Council at Kremlin in Moscow, Russia on February 21, 2022. (Photo by Kremlin Press Office/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Kreml Sajtószolgálata/Anadolu Agency/Getty Images

Anton Bendarzsevszkij: egyre ijesztőbb, mi Oroszország célja Ukrajnával

Miután az orosz elnök elismerte a két szakadár ukrán terület függetlenségét és békefenntartónak nevezett csapatokat küldött a területükre, mindenki a Nyugatra figyel. Az Oroszország-szakértő szerint Vlagyimir Putyin nem áll meg, míg nem kap valamit.

Háborúról még nem beszélhetünk, de egyre közelebb a fegyveres konfliktus lehetősége Ukrajna és Oroszország között – mondta megkeresésünkre Anton Bendarzsevszkij, a posztszovjet térség szakértője. Hozzátette: eddig is a lehetséges forgatókönyvek között volt, hogy Oroszország békefenntartókat küldjön a Donyec-medencei szakadár "népköztársaságok" területére, hogy újabb fronton próbáljon nyomást gyakorolni Ukrajnára.

Meglátása szerint azonban nem a csapatküldés ad okot a legnagyobb aggodalomra, hanem a "Donyecki Népköztársaság" és a "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának elismerése, valamint az orosz elnök beszéde. Ebben Vlagyimir Putyin olyan Ukrajna múltjára vonatkozó elemekről beszélt, mint hogy

  • Ukrajnát Lenin kreálta,
  • nem rendelkezik valódi múlttal és
  • Oroszország valódi részének tekintik.

"Egyre ijesztőbb megvilágításba kerül, mi Oroszország célja Ukrajnával" – jegyezte meg, ugyanakkor leszögezte, a békefenntartók beküldése még nem jelent fegyveres konfliktust.

Anton Bendarzsevszkij szerint most Oroszország megvárja, mi lesz a Nyugat reakciója, valóban bevezet-e szankciókat. Moszkva azt gondolja, hogy a komoly intézkedések kilátásba helyezése egy blöff. Azért véli így, mert a szankciós arzenált már 2014-2015 folyamán bevetették, az igazán komoly intézkedések pedig Európa számára is fájdalmasak lennének. Vagyis azt nézi meg Putyin, teljesülnek-e azok a feltételei, amelyeket még decemberben kért.

Ha nem teljesülnek,

lehet, hogy egy másik fronton lesz eszkaláció, például Harkovban

– mondta a térség szakértője.

Arra a kérdésre, hogy milyen szankciók jöhetnek szóba, illetve hogy ezek hasonlíthatnak-e a már bejelentett amerikai intézkedésekhez, elmondta: az Egyesült Államok a szakadár területekkel való kereskedelem tilalmának keddre várható elrendelését jelentette be. Vagyis hasonló helyzetbe helyezik őket, mint a Krím-félszigetet, ahol nem használhatók olyan amerikai szolgáltatások, mint a Mastercard és a Visa kártyák, vagy például nem működnek a Google térkép- és egyéb szolgáltatásai, valamint a Facebook. Ez várható Kelet-Ukrajnában is. Ezeknek az intézkedéseknek azonban inkább szimbolikus jelentőségük van, Oroszországnak nem okoznak fájdalmat.

A "valódi" szankciók a szakértő szerint ugyanezek lehetnek "nagyban", vagyis Oroszország egészére nézve: ha például

  • az USA megtiltja az amerikai cégeknek, hogy kereskedjenek Oroszországgal, vagy
  • nem lesz ott elérhető a SWIFT nemzetközi elektronikus fizetési rendszer, vagy
  • letiltják a Mastercard és Visa kártyák használatát.

Ezek tudnak valódi kárt okozni az orosz gazdaságban, ám egyúttal problémákat is felvetnének, az európai államok nem tudnának átutalással fizetni a gázért, ha nincs fizetési rendszer – legfeljebb készpénzben. Továbbá Oroszország olyan erős gazdaság (a világon a 11. legerősebb), hogy az ellene bevezetett komolyabb szankciókat sok más ország is megérezné. Ezért gondolja tehát Oroszország, hogy az amerikai és uniós komoly szankció blöff. Ezért lesz fontos, hogy milyen konkrét lépések érkeznek Nyugatról.

A várható folytatással kapcsolatban Anton Bendarzsevszkij megjegyezte: ha továbbra is a nyilatkozatok szintjén maradnak a felek, és ezt az orosz lépést is "komolytalannak" veszik Nyugaton, vagyis nem fogják fel mint valódi veszélyt, akkor Oroszország további lépésre szánja el magát.

A további tárgyalások esélyét ugyanakkor Moszkva nyitva hagyja a szakértő szerint.

"Nem látom be, hogy Oroszországnak miért érné meg megszállni Ukrajnát, háborút indítani. Putyin hétfői beszéde alapján nyilván van egy érzelmi oldal, de a fő cél mégiscsak az lehet, hogy Oroszország elérje azon feltételek teljesülését, amelyeket még decemberben nevezett meg. Köztük kiemelten a NATO terjeszkedésének megállítását, az 1997-es védelmi vonal visszaállítását, minden azóta kihelyezett katona és fegyverzet visszavonását. Ebben egyébként, mint ismert, Magyarország is érintett lenne. Ha Putyin úgy találja majd, hogy ezen feltételekben valamiféle közeledésre lehet jutni, akkor megállhat.

Míg a céljait nem éri el, nem fog megállni"

– mondta Anton Bendarzsevszkij, és megjegyezte: a legfontosabb továbbra is az lenne, hogy a háborút elkerüljük, tehát bárhogy is hangzik, Oroszországgal muszáj tárgyalni, mert "úgy tűnik, nem fog megállni, míg nem kap valamit".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×