eur:
394.06
usd:
370.9
bux:
67407.86
2024. április 15. hétfő Anasztázia, Tas
DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 22: A female soldier walks in the streets of self-proclaimed so-called Donetsk Peoples Republic (DNR) after Russiaâs decision to recognize the Donetsk region as an independent state in Donetsk, Ukraine on February 22, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Úgy néz ki, ezt a casus bellit az oroszok most nem vetik be

Oroszország a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok területeként ismeri el azokat a kelet-ukrajnai régiókat, amelyek a szakadárok irányítása alatt állnak, de nem a teljes Donyeci és Luhanszki területet – írja az Interfax Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes kijelentésére hivatkozva.

Rudenko békülékeny hangnemet ütött meg, amikor kedden a sajtónak nyilatkozott: azt mondta, hogy „egyelőre nem tervezik sehol se bevetni az orosz haderőt”, csak ha a szakadár területeket támadás éri – írja a Portfolio.

Korábban orosz tisztségviselők azt nyilatkozták, hogy „korai arról beszélni”, hogy mi pontosan a hétfőn elismert szakadár „népköztársaságok” területe, ezért több nyugati elemző is attól tartott, hogy ez váltja ki a háborús ürügyet Ukrajna ellen.

Ha ugyanis Oroszország teljes Donyec és Luhanszk oblasztot elismerte volna a szakadár területek részeként, olyan régiók is a „népköztársaságok” részévé váltak volna, melyeket ukrán katonák ellenőriznek. Így tehát támadást indíthattak volna az ukrán haderő „betolakodásának” visszaverése érdekében az oroszok, a szakadárokkal együttműködve.

Úgy néz ki, ezt a casus bellit az oroszok most nem vetik be, bár továbbra is tisztázatlan, hogy mi számít pontosan a „szakadárok ellenőrzése alatt álló” területnek. A pontos fizikai régiók kijelölése biztos további feszültséget okoz majd Oroszország és Ukrajna közt majd hosszabb távon.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×