eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
DONETSK, UKRAINE - FEBRUARY 22: A female soldier walks in the streets of self-proclaimed so-called Donetsk Peoples Republic (DNR) after Russiaâs decision to recognize the Donetsk region as an independent state in Donetsk, Ukraine on February 22, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Úgy néz ki, ezt a casus bellit az oroszok most nem vetik be

Oroszország a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok területeként ismeri el azokat a kelet-ukrajnai régiókat, amelyek a szakadárok irányítása alatt állnak, de nem a teljes Donyeci és Luhanszki területet – írja az Interfax Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes kijelentésére hivatkozva.

Rudenko békülékeny hangnemet ütött meg, amikor kedden a sajtónak nyilatkozott: azt mondta, hogy „egyelőre nem tervezik sehol se bevetni az orosz haderőt”, csak ha a szakadár területeket támadás éri – írja a Portfolio.

Korábban orosz tisztségviselők azt nyilatkozták, hogy „korai arról beszélni”, hogy mi pontosan a hétfőn elismert szakadár „népköztársaságok” területe, ezért több nyugati elemző is attól tartott, hogy ez váltja ki a háborús ürügyet Ukrajna ellen.

Ha ugyanis Oroszország teljes Donyec és Luhanszk oblasztot elismerte volna a szakadár területek részeként, olyan régiók is a „népköztársaságok” részévé váltak volna, melyeket ukrán katonák ellenőriznek. Így tehát támadást indíthattak volna az ukrán haderő „betolakodásának” visszaverése érdekében az oroszok, a szakadárokkal együttműködve.

Úgy néz ki, ezt a casus bellit az oroszok most nem vetik be, bár továbbra is tisztázatlan, hogy mi számít pontosan a „szakadárok ellenőrzése alatt álló” területnek. A pontos fizikai régiók kijelölése biztos további feszültséget okoz majd Oroszország és Ukrajna közt majd hosszabb távon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×